SUD U BAKUU: Osuđena novinarka na 7 godina zatvora jer je izveštavala o korupciji predsednika

Izvor: Kurir, 01.Sep.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUD U BAKUU: Osuđena novinarka na 7 godina zatvora jer je izveštavala o korupciji predsednika

Hadidža Ismailova je u pritvoru od decembra kada je optužena da je podsticala jednog kolegu na samoubistvo, iako je on posle rekao da je bio prisiljen da to učini

BAKU - Sud u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, osudio je danas istraživačku novinarku Hadidžu Ismailovu na sedam i po godina zatvora po optužbama koje brojne međunarodne organizacije i novinarska udruženja smatraju lažnim i politički motivisanim.

Organizacija Projekat za istraživanje organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kriminala i korupcije (OCCRP) zatražila je oslobađanje Ismailove i saopštila da će se njen rad na razotkrivanju zloupotreba od strane predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i njegove porodice nastaviti.

Ismailova je u pritvoru od decembra 2014. godine, kada je optužena da je podsticala jednog kolegu na samoubistvo, tako što je poslodavcima navodno savetovala da ga ne zaposle. Kasnije su pridodate i optužbe za proneveru, utaju poreza i zloupotrebu moći. Novinar koji ju je prvobitno optužio za podsticanje na samoubistvo nedavno je priznao da je bio prisiljen da to učini, i povukao je iskaz javno i pred sudom. To je jedina optužba po kojoj je Hadidža Ismailova oslobođena, dok je po drugim tačkama proglašena krivom.

Ismailova radi za Radio Slobodna Evropa i OCCRP u Azerbejdžanu, a na udaru je države i režimskih medija od 2012. godine. Organizacija OCCRP nastavlja da objavljuje istraživanja o korupciji u Azerbejdžanu na svojoj veb stranici.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.