SREĆNICI: Kolona autobusa sa migrantima krenula iz Budimpešte

Izvor: Kurir, 05.Sep.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SREĆNICI: Kolona autobusa sa migrantima krenula iz Budimpešte

Mnogi među izbeglicama bili su raspoloženi, smejali su se i mahali mađarskim volonterima koji su im prethodnih dana delili hranu i vodu

BUDIMPEŠTA - Nekoliko stotina izbeglica ukrcalo se u toku noći u Budimpešti u autobuse, koje su obezbedile mađarske vlasti, i uputilo u dugačkoj koloni ka granici sa Austrijom.

Pozivajući se na izjave svedoka, Rojters je preneo da su mnogi među izbeglicama bili raspoloženi, da su se smejali i mahali mađarskim volonterima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji su im prethodnih dana delili hranu i vodu.

Prethodno je mađarska vlada saopštila da će obezbediti oko 100 autobusa kojima bi se na stotine izbeglica sa železničke stanice Keleti i oni koji su pešice krenuli ka graničnom prelazu Hegješhalom, prevezlo do granice sa Austrijom.

Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar rekao je u parlamentu da će autobusi biti upućeni jer "ne sme da se ugrozi bezbednost mađarskog saobraćaja", dodajući da će se to dogoditi u narednih nekoliko sati, prenele su agencije.

Lazar je naveo da "migrantska kriza potresa Mađarsku", za koju je optužio nemačke "kontradiktorne poruke" i nesposobnost Evropske unije. "EU i mnoge njene članice zahtevaju od nas da budemo solidarni, dok nama niko nije lojalan, a nismo ni dobili značajniju pomoć", naglasio je Lazar, prenela je mađarska agencija MTI.

Šef mađarske policije Karolij Pap je izjavio da je oko 1.200 izbeglica krenulo pešice na zapad autoputem M1, a još 300 glavnim železničkim putem do Beča, koji je zatvoren za saobraćaj iz bezbednosnih razloga.

Prema njegovim rečima, 300 izbeglica sa železničke stanice Bičke pristali su da ostanu u lokalnom izbegličkom kampu. Mađarske vlasti danima sprečavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Situacija sa izbeglicama u Budimpešti bila je tokom noći napeta - helikopteri nadleću grad, a kroz centar prolaze policijska borna kola sa vodenim topovima.

Kako se navodi, oko železničke stanice Keleti blokiran je saobraćaj.

U okolnim ulicma raspoređeni su kordoni policije. Nekoliko policijskih helikoptera intenzivno nadleće centar Budimpešte.

Jake policijske snage obezbeđuju stanicu zbog strahovanja od mogućih novih sukoba skinhedsa i izbeglica.

U popodnevnim satima na stanici Keleti ekstremni desničari bacili su petarde u improvizovani izbeglički kamp na platou ispred stanice, usled čega su se čule dve glasne eksplozije, javio je Bi-bi-si (BBC).

"Mnogo izbeglica se zbog toga uplašilo, pa su neki od muškaraca pojurili mađarske desničare, koji su bili skinhedsi", rekao je dopisnik britanske medijske kuće, Ben Braun.

Sukobi su se ubrzo smirili, a izbeglice su sele na pod platoa ispred Keletija u znak protesta, pošto im se ne dopušta da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku

U međuvremenu, Austrija i Nemačka su se dogovorile da će pustiti migrante u Mađarskoj da pređu njihove granice, naveo je austrijski kancelar Verner Fajman na svom Fejsbuk profilu.

"Zbog današnje vanredne situacije na mađarskoj granici, Austrija i Nemačka se slažu u ovom slučaju da izbeglice nastave svoj put i uđu u njihove zemlje", napisao je Fajman, prenosi Rojters.

Austrija se neće suprostaviti nameri izbeglica da nastave svoje putovanje, najavila je nešto ranije ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner.

(RTS/Agencije)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.