SNIMAK UŽASA 16 metaka koji su paralisali Ameriku

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNIMAK UŽASA 16 metaka koji su paralisali Ameriku

Američki zvaničnici objavili su u sredu snimak sa kamere postavljene u automobilu na kojem se vidi kako je Džejson van Dajk, beli policajac iz Čikaga, sa 16 metaka krajem prošle godine ubio 17-godišnjeg crnog tinejdžera Lakvona Mekdonalda, jer je ovaj odbio da baci nož na zemlju.

Britanski javni servis Bi-Bi-Si navodi da je Van Dajk putem advokata i policijskog sindikata poručio da se plašio za sopstveni život.

Iako se ubistvo desilo još 20. oktobra 2014, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objavljivanje snimka izazvalo je revolt među afroameričkim stanovništvom, pa je Ram Emanuel, gradonačelnik Čikaga, apelovao na smirivanje napetosti u gradu.

Više stotina ljudi marširalo je u Čikagu, zaustavivši saobraćaj. Tokom napetih, ali mahom mirnih demonstracija masa demonstranata uzvikivala je "16 metaka".

- U redu je biti saosećajan, ali je ključno ostati miran - rekao je gradonačelnik Emanuel.

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da je "duboko uznemiren" video snimkom na kojem se vidi kako je policajac u Čikagu prošle godine ubio crnog tinejdžera.

"Kao i mnogi Amerikanci, duboko me uznemio snimak ubistva 17-godišnjeg Lakvana Mekdonalda", naveo je Obama na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

"Ovog Dana zahvalnosti pozivam sve da misle i mole se za one koji su pretrpeli

Na video snimku objavljenom u utorak vidi se kako je policajac, inače belac, ubio Lakvana Mekdonalda (17). Policija navodi da Mekdonald nije želeo da baci nož, preneo je Bi-Bi-Si.

Policajac Džejson Van Dajk je optužen za ubistvo prvog stepena.

tragičan gubitak i da budu zahvalni velikoj većini muškaraca i žena u uniformi koji časno šitite naše zajednice", naveo je Obama, prenela je agencija AFP.

Kako navodi "Biznis insajder", ubistvu Mekdonalda prethodio je poziv policiji da neko pokušava da provali automobile. Policajci su stigli i zatekli tinejdžera kako stoji pored auta sa nožem u ruci. Nakon što im stiglo pojačanje, Mekdonald je jednom od policijskih kola probušio gumu nožem.

Policajci su potom izašli iz automobila i krenuli prema Mekdonaldu, tražeći od njega da spusti nož. Tinejdžer je tada navodno nasrnuo na njih i Van Dajk je pucao. Mekdonald je pogođen u grudi i kasnije preminuo u bolnici.

U SAD je korišćene prekomerne sile policiji nad Afroamerikancima predmet protesta širom zemlje već mesecima.

U Mineapolisu je u ponedeljak uveče, uoči objavljivanja snimka ubistva, održan protest koji je obeležilo nasilje kada su tri belca otvorila vatru na okupljene, ranivši petoro ljudi.

Sada je, inače tačno godinu dana od nasilnih protesta u Fergusonu u Misuriju, koji su takođe pokrenuti zašto što je beli policajac ubio crnog tinejdžera.

Afroameričkim aktivistima u Čikagu bilo je potrebno tačno godinu dana da obezbede objavljivanje snimka iz automobila na kojem se vidi ubistvo Mekdonalda.

U ovom slučaju policajac Van Dajk mogao bi da bude optužen za ubistvo prvog stepena.

Forenzički nalazi pokazali su da je Mekdonald najmanje dva metka primio u leđa. Van Dajk je otvorio vatru nekoliko sekundi nakon što je stigao i nastavio da puca u tinejdžera dok je ovaj bio na zemlji.

Najmanje petoro uhapšeno na protestu

Najmanje pet osoba uhapšeno je u sredu na protestu u Čikagu, organizovanom nakon što je objavljen snimak. Gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel je apelovao na smirivanje situacije u gradu.                

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Snimak ubistva tinejdžera koji je uznemirio SAD

Izvor: B92, 26.Nov.2015

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je da je "duboko uznemiren" snimkom na kojem se vidi kako je policajac u Čikagu prošle godine ubio crnog tinejdžera..."Kao i mnogi Amerikanci, duboko me uznemirio snimak ubistva 17-godišnjeg Lakvana Mekdonalda", naveo je Obama na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu..."Ovog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.