SLAVIMO SVETU PETKU, ZAŠTITNICU ŽENA: Već u tri ujutru ispred crkve na Kalemegdanu više od stotinu vernika (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Okt.2016, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLAVIMO SVETU PETKU, ZAŠTITNICU ŽENA: Već u tri ujutru ispred crkve na Kalemegdanu više od stotinu vernika (FOTO)

Kao i svake godine, na veliki praznik Svetu Petku ispred crkve ovoj svetici na Kalemegdanu, već u ranim jutarnjim satima okupilo se više od sto vernika. Sveštenici i crkvenjaci otvorili su ovu svetinju dan pre velikog praznika, u sredu ujutru u 7 sati, i ona nije zatvarana cele noći, što je poslednjih godina praksa za velike hrišćanske praznike. Već oko tri sata posle ponoći, u porti crkve stajalo je oko sto ljudi.

Iako je Sveta Petka zaštitnica žena, među okupljenim narodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u sitne sate bilo je i muškaraca, ali i male dece.

Foto: Telegraf

- Dobrog sam zdravlja, ali zbog vere dolazim svake godine na ovaj praznik oko tri ujutru, kako ne bih čekala duže od sat vremena. Kada svane, naroda je sve više a zna da se okupi i do hiljadu vernika u isto vreme - ispričala je za Telegraf Sunčica iz Beograda.

Foto: Telegraf

Između tri i četiri, na ulazak u crkvu već se čekalo oko 45 minuta.

Foto: Telegraf

Po ulasku u svetinju, sačeka se red za vodu za koju se veruje da ima isceliteljsko dejstvo. Ostavlja se donacija u kutijicu za prepoznatljivu, četvrtastu flašicu sa specifičnom ambalažom koja ima otisnutu crkvu na poleđini. Pojedini su došli sa više flaša od dve litre i njima sveštenik iz plehanog korita naliva vodu kroz levak.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

ŠTA SE NOĆAS STVARNO DEŠAVALO U CRKVI SVETE PETKE: Sveštenici su nemoćne i bolesne morali da razdvajaju od ikone (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Okt.2016

Vernici koji noć uoči praznovanja stoje pred crkovom Svete Petke,  okupila mahom velika muka i vera u isceliteljsku moć vode koja se u ovoj crkvi toči. Proveli smo noć sa njima i pitali ih zašto su tu...Tri sata ujutru, ispred Crkve Svete Petke već stoji stotinu ljudi i, bez obzira što se veruje...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.