SKANDAL U ŠPANIJI: Deset katoličkih sveštenika zlostavljalo jednog dečaka!

Izvor: Kurir, 28.Jan.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U ŠPANIJI: Deset katoličkih sveštenika zlostavljalo jednog dečaka!

Sveštenici su optuženi na inicijativu Pape Franje, koji je naredio istragu kad mu se žrtva, danas mladić, obratila pismom

GRANADA - Deset katoličkih sveštenika u Španiji je optuženo za učestvovanje ili pomaganje u zlostavljanju jednog dečaka, navodi se u danas objavljenim sudskim dokumentima ovog slučaja, za koji je papa Franja pomogao da ugleda svetlo dana.

Sudija Antonio Moreno zvanično je optužio 10 sveštenika i dva civilna lica u gradu Granada na jugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Španije za seksualno zlostavljanje jednog dečaka, od 2004, kada je žrtva imala 14. godina, do 2007. godine.

Spain court charges 10 priests with child sexual abuse: Pope Francis orders special investigation into allegat... http://t.co/YiFc6E5OLz

Papa Franja je rekao da je naredio crkvenu istragu pošto mu je jedan mladić (25) pisao kako je bio zlostavljan kao dečak, dok je bio ministrant u crkvi. Drugi muškarac (44) je, takođe, optužio jednog od sveštenika za zlostavljanje početkom devedesetih godina prošlog veka, navodi se u sudskim spisima.

Sudija je zatražio pravno mišljenje da li ovi zločini podležu roku zastarevanja, preneo je AFP.

Grupa podrške žrtvama zlostavljanja, u reagovanju na odluku suda, pozvala je danas papu da smeni nadbiskupa Granade Fransiska Havijera Martinesa. Papa Franja je zauzeo stav nulte tolerancije prema zlostavljanju koje su počinili sveštenici nad decom od kako je 2013. godine na mestu poglavara rimokatoličke crkve nasledio papu Benedikta XVI.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dečaka zlostavljalo 10 sveštenika u Španiji

Izvor: Mondo, 28.Jan.2015

Grupa od deset katoličkih sveštenika u Španiji je optužena za učestvovanje ili pomaganje u zlostavljanju jednog dečaka, navodi se u sudskim dokumentima, za koja je papa Franja pomogao da ugledaki svetlo dana...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Sudija Antonio Moreno zvanično je optužio 10...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.