SKANDAL U BRITANIJI: Dečak sa Daunovim sindromom umro jer nije stigao na red kod lekara

Izvor: Kurir, 07.Okt.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U BRITANIJI: Dečak sa Daunovim sindromom umro jer nije stigao na red kod lekara

Džek Adkok umro je u februaru 2011. godine, nakon što se prijavio u bolnicu zbog agresivne dijareje i povraćanja.

Šestogodišnjak iz Velike Britanije je umro zbog ozbiljnog nemara doktora i bolničkog osoblja koji nisu želeli da mu pomognu jer nije “stigao na red”.

Džek Adkok, koji je imao Daunov sindrom umro je u februaru 2011. godine, nakon što se tu prijavio zbog agresivne dijareje i povraćanja. Dečak je dobio pneumoniju i septički šok i umro sutradan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a doktorka Hadiza Bava Garba i dve medicinske sestre optužene su za ubistvo iz nehata.

Doktorka Hadiza Bava Garba, koja je na sudu porekla da je kriva za optužbe, veruje da je dečak “greškom” smešten na odeljenje za pacijente koji nisu hitni, te da nije bilo potrebe da ga prime “preko reda”. Zbog ove “neverovatne greške” osoblje je prestalo dečaku da pruža potrebnu negu, ostavivši ga da čeka na pregled zbog čega je umro."

Optužena Hadiza Bava Garba ispred suda, Foto: Printscreen/YouTube

Kada je optužena doktorka Garba videla da se dečak nalazi na odeljenju za “pacijente koji nisu hitni”, rekla je osoblju da prekinu sa reanimacijom jer je “očigledno da nije životno ugrožen”, te je ostavila dečaka u takvom stanju da čeka", rekao je tužilac Endrju Tomas sudu.

Tek kada je student medicine na praksi uvideo da se dečak greškom nalazi na tom odeljenju, Garba je shvatila da ga je “pomešala”, te je odlučila da pomogne Džeku, međutim tada je već bilo kasno.

Pored Garbe optužene su medicinske sestre Tereza Tejlor (55) i Izabela Amaro (47) koje su takođe opovrgle optužbe, a suđenje će trajati još minimum pet nedelja.

(Independent.co.uk)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.