SDA očekuje reakciju međunarodne zajednice o referendumu

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2016, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA očekuje reakciju međunarodne zajednice o referendumu

Stranka demokratske akcije (SDA) očekuje od međunarodne zajednice odlučniju reakciju na najavljeni referendum u Republici Srpskoj o Danu republike, zakazan za 25. septembar.

U saopštenju SDA se navodi da je Upravni odbor Saveta za implementaciju mira u BIH (PIK) danas "ispravno konstatovao stanje u vezi sa antidejtonskim i antiustavnim referendumom u RS".

SDA ukazuje da je, međutim, "izostala konkretna odluka, odnosno poništenje odluke Narodne skupštine RS o održavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << referenduma, suspenzija svih do sada preduzetih aktivnosti za njegovo sprovođenje i sankcionisanje odgovornih".

"U trenutku kada se odlukom o sprovođenju referenduma, BiH vodi u stanje destabilizacije, nije dovoljno samo konstatovati stvari, već je nužno odlučno delovati", smatra SDA.

U toj stranici čiji je lider predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, očekuju da OHR treba da, ne čekajući na aktivnosti domaćih institucija, poništi odluku Parlamenta RS o referendumu i da kazni odgovorne za donošenje te odluke.

"Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom momentu treba da bude upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko delovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternativu", naglašeno je u saopštenju.

PIK je danas pozvao je danas vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prošlo je vreme međunarodne zajednice, referenduma će biti

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2016

Profesor sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da je Savet za implementaciju mira (PIK) pokazao da je vreme međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini prošlo i ocenjuje da će referendum u Republici Srpkoj biti održan...Savet za implementaciju mira pozvao je u utorak u zaključku,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Čubrilović: Očekujemo da Ustavni sud BiH stavi van snage Odluku kojom osporava Dan RS

Izvor: Blic, 31.Avg.2016

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da očekuje da Ustavni sud BiH na sednici 17. septembra uvaži argumente iznesene u zahtevu za preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske, koji je podnieo parlament Srpske...- Stavljanjem van snage odluke kojom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.