Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN strogo osudio Severnu Koreju zbog balističkih proba

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija strogo je osudio četiri probe balističkih raketa koje je Severna Koreja izvela u julu i avgustu, nazvavši ih "teškim kršenjima" zabrane svih aktivnosti vezano za balističke rakete koju je ta organizacija usvojila, a zvanični Pjongjang je jutros izrazio ljutnju zbog diskusije u SB UN.

U saopštenju koje je sinoć usvojilo svih 15 članica Saveta bezbednosti, te države ističu da testiranja balističkih raketa koje izvodi Severna Koreja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doprinose razvoju korišćenja nuklearnog oružja i povećavaju tenzije, prenela je agencija AP.

Savet je izneo "veliku zabrinutnost" zbog toga što je zvanični Pjongjang izvršio pomenute probe nakon šest prethodnih testova balističkih raketa izmedju aprila i juna, što "predstavlja flagrantno kršenje" višestrukih poziva SB UN Pjongjangu da prekine sa tim lansiranjima, kao i sa nuklearnim probama, budući da se time krše rezolucije Saveta.

Pored toga, SB je pozvao sve države članice UN-a da "udvostruče napore" u primeni sankcija protiv zvaničnog Pjongjanga, uključujući najoštrije mere uvedene u poslednje dve decenije, koje je Savet izglasao u martu.

Te oštre sankcije odražavaju rastući bes zbog nuklearnih proba koje je Severna Koreja izvela u januaru, kao i kasnije lansiranje raketa.

AP podseća da je Severna Koreja više puta prekršila rezolucije Saveta bezbednosti koje zahtevaju prekid nuklearnih i balističkih proba i nastavila je da ispaljuje rakete, što je doprinelo eskalaciji tenzija na korejskom poluostrvu i u regionu.

Zvanični Pjongjang je jutros izrazio ljutnju zbog diskusije u SB UN, čija je sednica usledila nakon što je Severna Koreja 23. avgusta testirala lansiranje balističkih raketa sa podmornica.

Zvaničnik severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Jon Min Dok je za AP izjavio da su razgovori u UN "strašna provokacija" i da njegova zemlja razvija nuklearno oružje zbog "sramnih nuklearnih pretnji" SAD-a.

Jon, koji je dao izjavu pre nego što je SB objavio saopštenje sa sednice, istakao je da najnovije lansiranje raketa sa podmornice nije nimalo ugrozilo bezbednost susednih zemalja.

On navodi da je ta proba pokazala "veliku moć i neiscrpnu snagu Severne Koreje pred istorijskim izazovima i izazovima naših neprijatelja".

- Najbolji način da SAD izbegnu naš smrtonosni napad je da se uzdrže od vredjanja našeg dostojanstva i od pretnji po našu bezbednost, time što će sprovoditi razboritost i samokontrolu - izjavio je severnokorejski zvaničnik.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Savet bezbednosti UN osudio Severnu Koreju zbog raketne probe

Izvor: Beta, 27.Avg.2016

Savet bezbednosti UN osudio je Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističkih raketa i saopštio da će preduzeti "značajne mere" kao odgovor na poslednje probe, što je Pjongjang ocenio kao "provokaciju".Tekst rezolucije o osudi balističkog testiranja usvojen je u petak jednoglasno i za njega je glasalo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.