SAD zabrinute zbog kazne bivšem predsedniku Egipta

Izvor: Blic, 22.Apr.2015, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zabrinute zbog kazne bivšem predsedniku Egipta

SAD su izrazile zabrinutost zbog visokih zatvorskih kazni izrečenih juče u Egiptu bivšem islamističkom predsedniku Mohamedu Morsiju i četrnaestorici njegovih pristalica.

Portparolka Stejt departmenta Mari Harf rekla je da je Vašington "zabrinut zbog tih osuda" i da će razmotriti na osnovu čega je sud odlučio da osudi Morsija na 20 godina zatvora.

"Svi Egipćani imaju prava da se sa njima postupa jednako i ravnopravno pred sudom", dodala je ona.

Zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 12 saoptuženih, uglavnom zvaničnika Muslimanskog bratstva i njegove tadašnje vlade, Morsi je proglašen krivim da je upotrebio silu, hapsio i mučio demonstrante za vreme protestaa 5. decembra 2012. ispred predsedničke palate u Kairu. Još dva optužena dobila su po 10 godina zatvora.

Međutim, svi su oslobođeni optužbe da su podsticali na ubistvo jednog novinara i dvojice demonstranata, prilikom rasturanja protesta, kada je bilo najmanje deset mrtvih, uključujući i Morsijeve pristalica.

Kako navodi Frans pres, ova presuda izgleda relativno blaga u odnosu na smrtne kazne koje se sistematksi izriču na drugim suđenjima glavnim vođama Muslimanskog bratstva i protiv stotina Morsijevih pristalica.

Bivšem predsedniku ipak smrtna kazna preti u tri od još četiri suđenja koja se protiv njega vode.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.