SAD zabeležile rast industrijske proizvodnje u decembru

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zabeležile rast industrijske proizvodnje u decembru

Industrijska proizvodnja u SAD u decembru je zabeležila najjači rast u prethodne dve godine, pokazali su objavljeni podaci američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

Američke fabrike, rudnici i komunalne usluge prošlog meseca su zabeležile rast proizvodnje od 0,8 odsto, što je najveći procenat od novembra 2014. godine.

U izveštaju se navodi da se američki industrijski sektor oporavlja posle dužeg pada. Kombinacija pada cene energenata i jakog dolara šteti proizvođačima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su otkazali narudžbine opreme za cevovod i bušenje pošto je njihova roba postala skuplja u inostranstvu.

Fed podseća da je industrijska proizvodnja u SAD počela da beleži pad početkom 2015. godine, a da je znake oporavka počela da pokazuje tek sredinom prošle godine.

Proizvođači su zabeležili rast od 0,2 odsto, zahvaljući dobiti u autoindustriji i proizvodnji osnovnih metala, što je znak da su se prilagodili trzavicama vezanim za energetski sektor i spor globalni rast.

Komunalne usluge, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, zabeležile su rast od 6,6 odsto, nakon neobično toplog vremena u novembru.

Aktivnost rudarskog sektora ista je kao prošlog meseca, navodi Fed.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.