Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2017, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD tražile nove sankcije za Južni Sudan, Rusija rekla ne

Rusija i Kina usprotivile su se danas zahtevu američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli da se Južnom Sudanu uvede embargo na oružje i dodatne sankcije, kako bi se povećao pritisak na zaraćene strane da okončaju sukob.

Hejli je upozorila Savet bezbednosti, koji se danas bavioJužnim Sudanom, da se 5,5 miliona ljudi, što je pola populacije najnovije države na svetu, suočava sa "glađu opasnom po život ukoliko se uskoro ništa ne promeni".

"Ne smemo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čekati na još mrtvih, još raseljenih i još uništenja pre nego što skupimo hrabrost da dejstvujemo", rekla je Hejli.

Međutim Kina i Rusija smatraju da uvođenje sankcija neće okončati konflikt.Izaslanik UN za tu zemlju Dejvid Širer rekao je Savetu Bezbednosti da nijedna od zaraćenih strana nije pokazala interesovanje da se oživi mirovni sporazum iz 2015. godine. U građanskom ratu u Južnom Sudanu, koji je počeo u decembru 2013. poginulo je više od 50.000 ljudi, a tri miliona je raseljeno. Pored sve intenzivnijih sukoba, ovoj zemlji preti i glad.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.