SAD raspoređuju 330 vojnika u Norveškoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2016, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD raspoređuju 330 vojnika u Norveškoj

Sjedinjene Države će rasporediti više od 300 vojnika u Norveškoj, zemlji koja se graniči sa Rusijom, objavila je danas norveška vlada.

Američki vojnici će biti stacionirani u Vernu, blizu Trondhejma u centralnom delu zemlje, na oko 1.000 kilometara od rusko-arktičke granice, na Dalekom Severu, gde će se oko 330 marinaca se obučavati i vežbati u takoreći arktičkim uslovima, navelo je norveško ministarstvo odbrane.

"Odbrana Norveške zavisi od pojačanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saveznika i odlučujuće je za norvešku bezbednost da naši saveznici dođu da steknu znanja da bi mogi da deluju u Norveškoj", rekla je ministarka odbrane Ine Eriksen Sereide, u saopštenju.

Ona je dodala da je to jedinstvena prilika da se obuka vrši zajedno sa američkim snagama u norveškim uslovima. Američke trupe biće raspoređene u Norveškoj od januara 2017, i njihovo postavljanje će biti preispitivano tokom godine.

Da bi smirila strahovanja svog sovjetskog suseda Norveška se obavezala pre nego što je postala član osnivač NATO-a 1949. godine da ne otvori svoju teritoriju stranim borbenim trupama "dok ne bude napadnuta ili dok joj ne bude pretio napad".

Raspoređivanje američkih trupa moglo bi da naiđe na negodovanje Rusije, navodi agencija Frans pres. Prošle nedelje je ruska ambasada u Oslu izrazila iznenađenje na najavu o tome.

Do sada je američka vojska na norveškoj teritoriji imala velike količine vojne opreme postavljene u tunelima izgrađenim u planinama, ali ne i trupe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vašington šalje 300 vojnika u Norvešku " tik pored Rusa

Izvor: B92, 25.Okt.2016

Sjedinjene Države će rasporediti više od 300 vojnika u Norveškoj, zemlji koja se graniči sa Rusijom, objavila je norveška vlada...Američki vojnici će biti stacionirani u Vernu, blizu Trondhejma u centralnom delu zemlje, na oko 1.000 kilometara od rusko-arktičke granice, na Dalekom Severu, gde...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.