SAD pozivaju Rusiju na pregovore o daljem ograničenju nuklearnog arsenala

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2016, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozivaju Rusiju na pregovore o daljem ograničenju nuklearnog arsenala

06.02.2016. -

Sjedinjene Američke Države pozivaju Rusiju na pregovore o daljem smanjivanju količine nuklearnog arsenala, izjavio je u petak portparol Bele kuće Džoš Ernest povodom petogodišnjice stupanja na snagu rusko-američkog Sporazuma o ograničavanju nuklearnog naoružanja.

„Računamo na potpunu implementaciju sporazuma i pozivamo Rusiju da odgovori na poziv predsednika (SAD Baraka) Obame, izrečen pre pet godina, da počnu pregovori o daljem smanjenju našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nuklearnog arsenala“, izjavio je Ernest.

Prema njegovim rečima, sporazum omogućava „transparentnost ruskih nuklearnih mogućnosti, koja je izuzetno važna“.

„SAD i naši saveznici su bezbedni zahvaljujući uzajamnoj predvidivosti s Rusijom koju omogućava sporazum“, rekao je Ernest.

Portparol Bele kuće je dodao da SAD nameravaju da insistiraju na daljem smanjenju količine nuklearnog oružja u svetu, ali da će nastaviti da održavaju sopstvene snage nuklearnog obuzdavanja „dok god postoji nuklearno oružje“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je u petak da je ispunjavanje sporazuma u celini uspešno i da će se Moskva i dalje pridržavati njegovih odredbi.

Ukazano je da sporazum „predstavlja važan faktor jačanja međunarodne bezbednosti i stabilnosti“, da podrazumeva „transparentnost u vojno-strateškim odnosima zemalja i omogućava predvidivost situacija u ovoj sferi“.

„Sporazum je izgrađen na principima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja interese.

Sve njegove odredbe su zasnovane na strogom paritetu. Upravo takav pristup ne sme da ima alternativu u međunarodnim sporazumima u sferi kontrole naoružanja“, navedeno je u Ministarstvu. 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.