SAD odbija da prekine vojne vežbe posle pretnji Severne Koreje

Izvor: Blic, 22.Avg.2017, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD odbija da prekine vojne vežbe posle pretnji Severne Koreje

Američki vojni komandanti odbacili su danas pozive da prekinu vojne vežbe s Južnom Korejom, posle pretnje Severne Koreje "nemilosrdnom osvetom" zbog vežbi koje smatra probom invazije.

Severnokorejska vojska je posle početka redovnih zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje obećala "nemilosrdnu osvetu i nemilostivu kaznu"

Takve pretnje i nove nuklearne ili raketne probe Pjongjanga su uobičajene u vreme vojnih vežbi na južnom delu Korejskog poluostrva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U saopštenju Pjongjanga se optužuju SAD za razmeštanje smrtonosnog oružja za potrebe vežbi, koje uključuju, kako se navodi, i obuku za uklanjanje severnokorejskog lidera Kima Džong Una.

"Niko ne može da garantuje da te ogromne snage koncentrisane u Južnoj Koreji neće krenuti u pravu ratnu operaciju, sada kada su vojne tenzije dostigle ekstremni nivo na Korejskom poluostrvu", navodi se u saopštenju i dodaje da ozbiljnost situacije dodatno povećava to što su u Južnu Koreju došli visoki američki vojni komandanti, uključujući komandata američkih snaga na Pacifiku admirala Harija Harisa.

On je rekao da je nalaženje diplomatskog rešenja korejskog nuklearnog problema prioritet, ali da postoji potreba da se diplomatija podrži "kredibilnom borbenom snagom".

Vežbe su, dodao je, od suštinske važnosti za održavanje vojne spremnosti protiv Severne Koreje.

Komandant američkih snaga u Južnoj Koreji, general Vinsent Bruks izjavio je da saveznici treba da nastave vojne vežbe dok ne budu imali razlog da ih prekinu.

"Taj razlog se još nije pojavio", rekao je Bruks.

Vežbe "Ulči - čuvar slobode" počele su u ponedeljak i trajaće 11 dana. U njima učestvuje 17.500 Amerikanaca i 50.000 južnokorejskih vojnika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.