SAD i Britanija kritikovale Putinov zakon o NVO

Izvor: RTS, 24.Maj.2015, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Britanija kritikovale Putinov zakon o NVO

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izrazile su “duboku uznemirenost” i “strahovanja” povodom novog ruskog zakona koji daje tužiocima ovlašćenje da međunarodne organizacije u Rusiji proglase nepoželjnim i da ih zatvore.
Zamenik portparola Stejt departmenta Meri Harf kaže da su SAD zabrinute da će novo ovlašćenje tužilaca u Rusiji dodatno da ograniči rad civilnog društva u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlji, prenosi Tanjug

"Ono predstavlja novi primer rastućeg pritiska ruske vlade na nezavisne glasove i namernih koraka da se ruski narod izoluje od sveta", izjavila je zamenik portparola Stejt departmenta Meri Harf.
Dodaje da su SAD i dalje zabrinute zbog sve većih ograničenja rada nezavisnih medija, civilnog društva, članova manjinskih grupa i političke opozicije.
"Rusi, kao i drugi narodi u svetu, zaslužuju vladu koja podržava otvoreno tržište ideja, transparentno i odgovorno vladanje, jednak tretman pred zakonom i mogućnost realizacije svojih prava bez straha od odmazde", istakla je Harf.
Istovremeno, britansko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo strahovanje da će novi ruski zakon stvoriti ozbiljne prepreke za aktivnosti međunarodnih nevladnih organizacija za ljudska prava u Rusiji.
Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Amnesti internešenel su takođe osudili novi zakon kao deo tekuće drakonske akcije, koja će stegnuti život civilnog društva.
Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je potpisao zakon usvojen u ruskom parlamentu prošle nedelje, koji omogućuje zabranu stranih nevladinih organizacija i sudsko gonjenje njihovih zaposlenih, kojima preti do šest godina zatvora ili izgon iz Rusije.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD i Britanija kritikovale Putinov zakon o NVO

Izvor: Blic, 24.Maj.2015

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izrazile su "duboku uznemirenost" i "strahovanja" povodom novog ruskog zakona koji daje tužiocima ovlašćenje da međunarodne organizacije u Rusiji proglase nepoželjnim i zatvore ih...Predsednik Rusije Vladimir Putin je juče potpisao zakon usvojen u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.