Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2015, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Oslobađajuća presuda za ubicu nenaoružanog provalnika

Sud u Nevadi je oslobodio muškarca koji je iz vatrenog oružja ubio jednog, a ranio drugog nenaoružanog provalnika koji su provalili u njegovu praznu kuću, objavili su danas američki mediji, dodajući da je to najnoviji slučaj koji testira granice zakona o samoodbrani. Porota u gradu Rino je zaključila da penzionisani nastavnik Vejn Burgarelo (74) nije kriv ni po jednoj tački optužnice, uključujući moguće optužbe za prvostepeno ubistvo, ubistvo bez predumišljaja ili pokušaj ubistva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << prenela je agencija AP. Burgarelo je policiji rekao da je delovao u samoodbrani kad je u februaru 2014. pucao i ubio Kodija Divajna i teško povredio Dženej Vilson. Više od 30 američkih saveznih država je usvojilo ili pooštrilo zakone o nužnoj samoodbrani otkad su vlasti Floride 2005. proširile postojeći zakon i dopustile primenu smrtonosne sile i izvan doma. Zakoni Nevade o nužnoj samoodbrani dopušta vlasnicima nekretnine da upotrebe smrtonosno oružje protiv napadača koji predstavljaju neposrednu opasnost, bez obzira da li su naoružani ili ne. Taj zakon, ipak, precizira da vlasnik nekretnine ne može prvi da napadne. Tužilac je tvrdio da je Burgarelo želeo da se osveti za višestruke provale i vandalizam u svom stanu u radničkom naselju istočno od Rinoa, u kojem nije živeo poslednjih devet godina ali ga je iznajmljivao. Dženej Vilson, koju je Burgarelo ranio, tvrdila je na suđenju da je u kompleksu povremeno ilegalno boravila poslednje tri godine. Ona je izjavila da je Burgarelo bez ikakve provokacije otvorio vatru na nju i Divajna, dok su spavali na dušeku u jednoj od soba. Ni Divajn ni Vilsonova nisu imali oružje, ali je Burgarelo policiji rekao da je Divajn podigao ruku "kao da drži pištolj". Njegov advokat Tereza Ristenpart je navela da je Burgarelo mogao da pomisli da je crna ručna baterija, pronađena na licu mesta, pištolj i dodala da je on imao samo sekund da reaguje.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

SAD: Ubica nenaoružanog provalnika nije kriv

Izvor: B92, 30.Maj.2015

Sud u Nevadi je oslobodio muškarca koji je iz vatrenog oružja ubio jednog, a ranio drugog nenaoružanog provalnika koji su provalili u njegovu praznu kuću...Američki mediji javljaju da je ovo najnoviji slučaj koji testira granice zakona o samoodbrani...Porota u gradu Rino je zaključila da penzionisani...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.