SAD, EU, Ukrajina i Rusija postigle dogovor u Ženevi

Izvor: Politika, 17.Apr.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD, EU, Ukrajina i Rusija postigle dogovor u Ženevi

ŽENEVA – Šefovi diplomatija Rusije, SAD, Evropska unije (EU) i Ukrajine danas su u Ženevi, nakon pregovora koji su trajali oko sedam sati, postigle sporazum o koracima ka ublažavanju krize u Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju četiri pregovaračke strane upućen je zahtev svim stranama u konfliktu da obustave nasilje, zastrašivanje i provokacije.

U saopštenju je takođe pozvano na razoružavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svih nelegalno naoružanih grupa, na vraćanje nezakonito zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti, kao i na oslobađanje ulica i drugih javnih mesta u ukrajinskim gradovima.

Sporazumom četiri strane predviđena je amnestija za demonstrante, koja se ne odnosi na one demonstrante za koje bude utvrđeno da su počinili njteže zločine.

Sporazum predviđa da se Kijev angažuje na izmenama Ustava, a da prenos više ovlašćenja centralne vlasti na regionalne uprave mora biti transparentan i odgovoran i da mora obuhvatiti široki nacionalni dijalog.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju imaće zadatak da pomognu ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicama da se usklade sa ciljevima navedenim u sporazumu.

Američki državni sekretar Džon Keri pregovore je, po njihovom završetku, ocenio kao „dobar radni dan”, ukazavši da će „reči na papiru” imati slabog efekta ako one ne budu praćene aktivnošću sviju strana ka smirivanju situacije u Ukrajini.

„Mi u potpunosti očekujemo od Rusa” da su ozbiljni po pitanju smanjivanja napetosti, rekao je Keri na konferenciji za novinare posle današnjeg višečasovnog sastanka o ukrajinskoj krizi, koji su održali šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, SAD i EU u Ženevi.

„Incidenti poput ovih više ne smeju da se dogode”, rekao je on i dodao da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu rekao da ako ne bude bilo poboljšanja, „mi nećemo imati drugog izbora nego da nametnemo” rastuće sankcije protiv Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka da će SAD, EU, Ukrajina i Rusija raditi na uspostavljanju širokog nacionalnog dijaloga (u Ukrajini) kako bi osigurali to da u toj zemlji budu zaštićena ljudska prava.

On je dodao da bi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju „trebalo da ima vodeću ulogu” u poboljšanju stanja u Ukrajini.

Lavrov je dodao da će biti amnestirani proruski demonstranti koji su učestvovali u pobuni protiv vlade u Kijevu, pri čemu neće biti amnestirani oni za koje bude utvrđeno da su krivi za najteže zločine.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščica ocenio je da će zajednički napori ka početku ublažavanja krize u Ukrajini biti test za Rusiju da pokaže da li stvarno želi stabilnost u regionu.

Privremeni dogovor mogao bi, za sada, da odloži ekonomske sankcije koje je Zapad pripremio za Rusiju ako pregovori u Ženevi ne bi dali rezultate, ocenjuje agencija Asošiejted Pres. Ta agencija dodaje da bi to umanjilo međunarodni pritisak i na Moskvu i na nervozne države EU koje su energetski zavisne od Rusije.

Deščica: Ukrajina zadržava pravo da nastavi operaciju

Rusija podržava deeskalaciju napetosti na istoku Ukrajine, ali ukrajinske vlasti zadržavaju pravo da nastave specijalnu operaciju na istoku zemlje, ukoliko odredbe sporazuma u Ženevi ne budu ispunjene, izjavio je večeras vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Dešcica.

„Mi smo se složili da uložimo zajedničke napore na otpočinjanju procesa deeskalacije na istoku Ukrajine”, rekao je Deščica na konferenciji za novinare nakon pregovora u Ženevi, preneo je Itar-Tas s.

Deščica je istakao da je ruska delegacija pristala da pomogne u deeskalaciji napetosti na istoku Ukrajine.

U isto vreme, on je ukazao da ukrajinske vlasti zadržavaju pravo da nastave specijalnu operaciju na istoku Ukrajine, ukoliko odredbe dogovora u Ženevi ne budu ispunjene.

U zajedničkom saopštenju koje su usvojili predstavnici Rusije, SAD, EU i Ukrajine na današnjem sastanku u Ženevi, navodi se da sve ilegalne oružane grupe moraju biti razoružane, sve ilegalno zauzete zgrade vraćene svojim vlasnicima i ispražnjene sve ilegalno zauzete ulice, trgovi i druga javna mesta u ukrajinskim gradovima.

Beta-AP

objavljeno: 17/04/2014
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut dogovor o koracima za smanjenje tenzija u Ukrajini

Izvor: EurActiv Srbija, 18.Apr.2014, 12:03

Šefovi diplomatija Rusije, SAD, Evropska unije i Ukrajine su 17. aprila u Ženevi, nakon pregovora koji su trajali oko sedam sati, postigli sporazum o koracima ka ublažavanju krize u Ukrajini. U zajedničkom saopštenju četiri pregovaračke strane upućen je zahtev svim stranama u konfliktu da obustave...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.