SAD, Britanija i Kuvajt: Što pre okončati spor oko Katara

Izvor: Blic, 11.Jul.2017, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD, Britanija i Kuvajt: Što pre okončati spor oko Katara

SAD, Britanija i Kuvajt pozvali su sve strane umešane u diplomatski spor u Persijskom zalivu u vezi sa Katarom da reše spor dijalogom što je pre moguće, javila je danas kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

To je saopšteno u trenutku kada američki državni sekretar Reks Tilerson i britanski savetnik za nacionalnu bezbednost Mark Sedvil borave u poseti Kuvajtu, koji deluje kao posrednik u rešavanju spora među zemljama koje su saveznice Zapada, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Apel u korist mirnog rešenja mogao bi biti usmeren na ranije odbijanje protivnika Katara da razgovaraju o obnovi veza s Dohom sve dok Katar ne pristane na čitavu listu zahteva, navodi britanska agencija.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli su prošlog meseca sankcije Dohi optužujući je da pomaže terorizam, što katarske vlasti poriču.

Rijad i njegovi saveznici optužuju Katar za finansiranje ekstremističkih grupa i savezništvo sa Iranom, dok Katar negira da podržava ekstremističke organizacije i tvrdi da je bojkot deo kampanje da se obuzda nezavisna spoljna politika Dohe.

Stejt department je najavio da će Tilerson razgovarati sa liderima u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, u trenutku kada SAD strahuju da bi kriza mogla da ugrozi njihove vojne i antiterostičke operacije i pojača regionalni uticaj Teherana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pod hitno rešiti katarsku krizu: SAD, Velika Britanija i Kuvajt pozvali strane na kompromis

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2017

Apel u korist mirnog rešenja mogao bi biti usmeren na ranije odbijanje protivnika Katara da razgovaraju o obnovi veza s Dohom..SAD, Britanija i Kuvajt pozvali su sve strane umešane u diplomatski spor u Persijskom zalivu u vezi sa Katarom da reše spor dijalogom što je pre moguće, javila je danas...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.