Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2015, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski pilot: Nije bilo upozorenja, nismo ušli u Tursku

Preživeli pilot ruskog aviona, koji je Turska oborila na sirijskoj granici, izjavio je danas da s turske strane nije bilo upozorenja pre obaranja i da njegov avion ni na sekund nije narušio turski vazdušni prostor.

"Nije bilo upozorenja, ni radio komunikacijom ni vizuelno. Nije bilo nikakvog kontakta", rekao je Konstantin Murahtin novinarima u ruskoj bazi u Siriji. Murahtina su posle katapultirnja iz pogođenog aviona spasle specijalne snage, prenosi AFP.

On je isključio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bilo kakvu mogućnost da je ruski Suhoj, koji su juče oborili turski vojni avioni na granici sa Sirijom, narušio turski vazdušni prostor.

"Ne, to ne dolazi u obzir, to se nije dogodilo ni na sekund, jer smo bili na visini od 6.000 metara, vreme je bilo čisto sa vidljivošću ''milion'' što u našem žargonu znači više od 10 kilometara", rekao je pilot u intervjuu televiziji Rosija 1.

TAS S javlja da je pilot oborenog Suhoja 24 rekao da će nastaviti svoju dužnost u Siriji i ostati u bazi.

"Radujem se trenutku kada ću biti pušten iz bolnice i povratku među vojnike", rekao je on ruskoj televiziji.

"Tražiću dozvolu da ostanem u vaduhoplovnoj bazi. Imam dug prema mom komandantu koga su ubili ekstremisti na zemlji pošto se katapultirao iz aviona", kazao je Murahtin.

Ankara tvrdi da je avion oboren pošto je narušio turski vazdušni prostor, dok rusko ministarstvo odbrane navodi da je Su-24 bio u vazdušnom prostoru iznad Sirije u vreme napada.

Oba pilota su se katapultirala kada je avion pogođen projektilom vazduh-vazduh, ali su ekstremisti na zemlji ubili komandanta kada se spustio padobranom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.