Izvor: RuskaRec.ru, 17.Jan.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski naučnici stvorili nanočestice koje uništavaju rak

Biolozi i hemičari iz Rusije i Finske stvorili su novi tip nanočestica koje mogu da se napune hemoterapijom i koriste za prebacivanje toksičnih materija u unutrašnjost tumora, navodi se u članku objavljenom u časopisu Journal of Controlled Release.
Novi ruski preparat protiv raka pokazuje „fantastične rezultate”
„U kulturu ćelija smo uvodili nanočestice sa preparatom protiv razvoja tumora, nakon čega smo nanočestice izlagali bilo elektromagnetnom bilo infracrvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << zračenju. U tim uslovima temperatura uzoraka je rasla, polimerni pokrivač se skupljao i ispuštao aktivnu materiju iz pora”, objasnio je Andrej Kudrjavcev iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije nauka u Puščinu.
Tokom poslednjih nekoliko godina naučnici su stvorili nekoliko principijelno novih metoda za lečenje raka, koje se zasnivaju na različitim organskim i neorganskim nanočesticama. U nekim slučajevima nanočestice same po sebi služe kao sredstvo za uklanjanje tumora, delujući kao neka vrsta „mete” na koju se usmeravaju ili imune ćelije ili zračenje lasera koje zagreva čestice i spaljuje ćelije, prenosi RIA „Novosti”.
Na putu ka besmrtnosti: Ruski naučnici zaustavljaju starenje
U drugim slučajevima, kako kažu Kudrjavcev i njegove kolege, nanočestice se pojavljuju samo kao sredstvo za prenošenje opasnih molekula do tumora, što ograničava njihovo delovanje i omogućava da se smanje doze koje su potrebne za potpuno uništavanje ćelija raka. Kao takve nanočestice mogu se koristiti različite organske strukture, koje imitiraju ćelije, ili neorganska jedinjenja koja su nevidljiva za imuni sistem.  
Kudrjavcev i njegove kolege su sjedinili dobre strane jednog i drugog pristupa i stvorili nanočestice od  silicijuma. One se mogu napuniti bilo kojom materijom i izolovati od spoljnog sveta, zahvaljujući čemu molekuli hemoterapije neće ubijati zdrave ćelije i organe.
Virus herpesa ubija ćelije raka
Ovakve nanočestice, kako objašnjavaju naučnici, funkcionišu zahvaljujući jednoj zanimljivoj sposobnosti tumora: da u sebi sakuplja sve „smeće” koje postoji u organizmu. Osim toga, temperatura unutar tumora obično je znatno viša od normalne što omogućava da se lako lokalizuje.  
Tajanstveni morski sunđeri leče rak
Rukovodeći se ovim idejama, ruski istraživači i njihove finske kolege su stvorili nanočestice koje održavaju stabilnost samo pod određenim temperaturama. U tu svrhu su nanočestice pokrili posebnim polimerom osetljivim na temperaturne razlike, koji se širi pri temperaturi višoj od 37 stepeni Celzijusa i omogućava da nanočestica izluči svoj sadržaj.
Zahvaljujući ovoj zaštiti sadržaj nanočestica ostaje sigurno zatvoren sve dok one ne stignu u tumor i naučnici ih ne izlože laserskom zračenju. Kako su pokazali eksperimenti na miševima  u čija tela su implantirane kulture ćelija raka pluća, ovakve nanočestice zaista efikasno uništavaju ćelije raka i minimalno deluju na zdravo tkivo.
Rusija – sve popularnija destinacija medicinskog turizma

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.