Rusija stvara dopunske povlastice za strane naučnike

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija stvara dopunske povlastice za strane naučnike

15.02.2011. -

U Rusiji se od 15. februara pojednostavljuje procedura pravnog regulisanja boravka i dobijanja dozvole za rad za visokokvalifikovane strane stručnjake.

Pojam visokokvalifikovani strani stručnjak prvi put se pojavio u ruskom zakonodavstvu prošle godine. Za njih su bile uvedene povlastice, između ostalog, pojednostavljen je redosled prijema na posao i mograciona pravila, kaže zamenik direktora Federalne migracione službe Rusije Jekaterina Jegorova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Pre toga smo operisali samo terminom kvalifikovani stručnjaci. Visokokvalifikovani stručnjaci su bili izdvojeni u posebnu kategoriju zbog nivoa plate. Staro zakonodavstvo utvrdilo je za njih donju granicu od 2 miliona rubalja godišnje. Ali to je bitno sužavalo krug pretendenata, koji žele da rade u Rusiji, posebno među mladim, ali perspektivnim naučnicima. Teško da bi mnogi od njih od samog početka mogli da računaju na tako visoku zaradu.

Od 15. februara ta granica se smanjuje do milion rubalja za naučne radnike i predavače, pozvane na ruske univerzitete i naučno-istraživačke centre. Za strance koji učestvuju u podmoskovskom inovacionom projektu Skolkovo zahteva prema plati uopšte nema.

Po novom zakonu, visokokvalifikovani stručnjak, nastavlja Jekaterina Jegorova, može da dobije vizu odmah na tri godine. Ranije se viza izdvala prvo na 3 meseca, zatim se produžavala na godinu dana. U periodu važenja radnog ugovora zaposleni i članovi njegove porodice imaju pravo na dozvolu boravka. Još jedan bitan plus je smanjenje poreske stope sa 30%, koliko plaćaju drugi strani radnici, do 13%, koliko plaćaju građani Rusije.

Popravke zakonodavstva koje su stupile na snagu nesumnjivo poboljšavaju status stranih stručnjaka, kaže Jekaterina Jegorova.

Zakon rešava pitanja prelaska stručnjaka sa jednog posla na drugi bez izlaska sa teritorije Rusije. Uvećano je vreme za prijavu u migracionu evidenciju do tri meseca. Proširen je krug članova porodice stranih radnika – u njega sada ulaze ne samo bliski rođaci, već i bake i dede.

U Rusiji se vodi planski proces pojednostavljivanja procedure vezane za pozivanje stranih profesionalaca na rad. Sada ih ima oko tri i po hiljade, a uglavnom su iz Nemačke, Velike Britanije, SAD i Francuske. Uskoro će ova cifra biti više puta uvećana. Bez toga modernizacija ruske privrede nije moguća.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.