Rusija počela isporuku Iranu usavršenih raketnih PVO sistema S-300

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2015, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija počela isporuku Iranu usavršenih raketnih PVO sistema S-300

24.11.2015. -

Rusija je započela isporuku sistema PVO S-300 Iranu - objavila je iranska informativna agencija Tasnim.

Pozvala se pri tom na izjavu ambasadora Irana u RF Mehdija Sanaija.

„Isporuka S-300 Iranu ušla je u fazu realizacije“ - citira agencija iranskog diplomatu.

Prethodno je ministar odbrane Islamske Republike brigadni general Husein Dehgan izjavio da će Iran dobiti ruske zenitne raketne sisteme S-300 do kraja godine, koja se po iranskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kalendaru završava 20. marta 2016. godine.

„Dobićemo ruske sisteme „zemlja - vazduh“ S-300 krajem godine“ - prenela je tada televizija Press TV.

Dehgan je dodao da će Iran „dobiti veći deo“ raketnih sistema za manje od dva meseca. Ministar je istakao da je „Iran kupio toliko S-300 koliko mu je potrebno“.

Osim toga, on je saopštio da iranski vojnici trenutno pohađaju u Rusiji kurs obuke za rukovanje sistemima.

Kako je ranije izjavio prvi čovek ruske državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov, novi ugovor o prodaji Iranu zenitnih raketnih sistema S-300 stupio je na snagu 9. novembra.

Prethodni ugovor o prodaji pet diviziona S-300 zaključen je s Iranom 2007. godine, ali je u jesen 2010. godine Dmitrij Medvedev, koji je tada bio predsednik RF, zabranio prodaju tih sistema Iranu zbog sankcija UN protiv Teherana.

Ugovor vredan više od 800 miliona dolara bio je poništen, plaćeni avans je vraćen iranskoj strani. Iran je zbog neizvršenja ugovora tužio Rusiju Arbitražnom sudu u Ženevы i zahtevao gotovo četiri milijarde dolara odštete.

U proleće 2015. godine predsednik Rusije Vladimir Putin ukinuo je zabranu na isporuku Teheranu sistema S-300.

Kako je rečeno dopisniku agencije TASS na sajmu Dubai Airshow 2015, Iran će dobiti sisteme u verziji S-300PMU-2.

Neoficijelno, Teheran će dobiti četiri diviziona modernizovanih S-300 umesto tri, koliko je bilo predviđeno prvim ugovoroma.

Svi sistemi su „specijalno modifikovani za potrebe Irana“.

Sve u svemu, počela je isporuka S-300PMU-2. Ovo „2“ verovatno i označava ono „specijalno modifikovani za potrebe Irana“.

A sistemi S-300PMU-1 - koji, nema sumnje, imaju neke slabije karakteristike od S-300PMU-2 - u stanju su da otkrivaju avione, helikoptere i rakete na daljinama do 150 kilometara, da navedu rakete na 12 „ dolazećih meta“, a da istovremeno gađaju - šest različitih.

S-300PMU-1 se uspešno nosi sa svim „vazdušnim objektima“ koji lete brzinom do 2.800 metara u sekundi.

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.