Rusija napušta Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope?

Izvor: Press, 29.Jan.2015, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija napušta Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope?

Parlamentarna skupština Saveta Evrope odlučila je da produži sankcije ruskoj delegaciji i liši je prava glasa do aprila i učešća u rukovodećim organima.
Ruske agencije prenele su najavu šefa delegacije Alekseja Puškova da će Rusija do kraja godine obustaviti učešće u PS SE.
Odgovarajući amandman usvojen je uz rezoluciju o mandatu delegacije Rusije na osnovu izveštaja Austrijanca Štefana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Šenaha, sa 148 glasova "za" i 64 "protiv", preneo je TASS. 

"Skupština odlučuje da oduzme pravo ruskoj delegaciji da glasa i bude predstavljena u Birou, Predsedničkom i Stalnom komitetu Skupštine", navodi se u amandmanu uz rezoluciju. 

"Pored sankcija, nabrojanih u prethodnim tačkama, Skupština treba da razmotri mogućnost oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji i prava da bude predstavljena u Birou PS SE na otvaranju dela zasedanja u aprilu 2015. ukoliko Rusija ne postigne vidljiv napredak u ispunjavanju ranije ukazanih tačaka u tekstu i ne bude u punoj meri sarađivala sa radnom grupom iz tačke 17 ove rezolucije", prenela je RIA Novosti. 



Ta agencija navodi da je u tački 17 rezolucije Skupština predložila komisiji za monitoring da razmotri uz saglasnost zainteresovanih parlamenata pitanje formiranja specijalne radne grupe uz učešće predsednika ruske i ukrajinske skupštine ili njihovih predstavnika, radi izrade mogućih mera PS SE za podršku ispunjavanja protokola iz Minska. 

Skupština traži od Moskve da ukine "nelegalnu aneksiju" Krima, sprovede transparentnu istragu slučajeva smrti i nestanaka, kršenja ljudskih prava "od strane policije i oružanih (militarizovanih) snaga" u tom regionu. 

PS SE odlučno poziva vlasti Rusije da raspusti "sve militarizovane snage u regionu" i zalaže se za zaštitu prava krimskih Tatara, navodi RIA Novosti. 

Odnosi Rusije i PS SE zahladneli su aprila 2014. kada je Skupština odlučila da liši rusku delegaciju prava glasa, učešća u zasedanjima tela i monitoring- aktivnostima, zbog prisajedinjenja Krima Rusiji. 

Ruska delegacija napustila je tada salu do vraćanja ovlašćenja, podseća agencija. 

Ruske novinske agencije prenose i da je odbačen amandman članice ukrajinske delegacije Irine Geraščenko da samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika budu proglašene "teroristickim organizacijama". 

PS SE je u rezoluciji zatražila od Rusije da Nadeždu Savčenko - ukrajinskog pilota koju u Rusiji optužuju za učešće u ubistvu dvojice ruskih novinara u Donbasu, oslobodi u roku od 24 sata ili da je preda trećoj strani. 

Posle glasanja, Puškov je rekao da će Rusija do kraja godine prekinuti učešće u PS SE. 

"Informisali smo naše kolege, rukovodstvo PS SE, rukovodstvo političkih grupa da, ako Rusiji budu oduzeta osnovna prava, ruska delegacija obustavlja svoje učešće minimum do kraja 2015", rekao je predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume. 

"Parlamentarna skupština može se baviti svim pitanjima kojima hoće da se bavi, bez našeg učešća. Prirodno, neće imati saradnju s Rusijom, pristup u Rusiju na nivou posmatračkih misija. Naravno, povlače se svi naši predlozi u vezi sa bilo kakvim kontaktima, ticalo se to Savčenkove ili izveštaja o ljudskim pravima na Krimu", rekao je Puškov. 

"Napuštamo PS SE do kraja ove godine, čestitamo Skupštini donošenje, po meni, neadekvatne odluke, koja nanosi veoma veliki udarac evropskom interparlamentarnom dijalogu, koja faktički marginalizuje PS SE u tom dijalogu", kazao je Puškov. 

Prema njegovim rečima, zbog današnje odluke PS SE, raste uloga drugih organizacija, kao što je Parlamentarna skupština OEBS-a, u kojoj je uključena Rusija i gde ne postoji institucija sankcija. 

"Nameravamo da se usredsredimo na PS OEBS", rekao je Puškov, a prenosi TASS.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.