Izvor: RuskaRec.ru, 17.Jan.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kina protiv američke protivvazdušne odbrane

Zamenici ministara spoljnih poslova Rusije i Kine dogovorili su se 12. januara da zadrže stratešku ravnotežu snaga u Severoistočnoj Aziji i da se zajedno odupru sistemu protivraktne odbrane THAAD, koji Amerika postavlja u Južnoj Koreji. To je saopštila agencija „Interfaks“.
Karter: Amerikanci jedino RF i Severnu Koreju vide kao nuklearnu pretnju
Kako smatraju predstavnici Ministarstava odbrane RF i Kine, mogućnosti i potencijal globalnog sistema PRO koji gradi Amerika, i >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << konkretno njenog evropskog elementa, veće su od odbrambenih potreba.
Prvi zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba RF Viktor Poznihir izjavio je da je Severna Koreja tek na početku procesa stvaranja balističkih raketa, a Iran, protiv koga je prema tvrdnjama Vašingtona usmeren evropski element američkog sistema PRO, ne predstavlja opasnost posle sklopljenih sporazuma o razvoju nuklearnog programa Teherana.
„Pod izgovorom da se radi o suprotstavljanju severnokorejskoj i iranskoj „raketnoj opasnosti“ postavlja se sistem koji je, pre svega, namenjen borbi protiv ruskih i kineskih raketa“, rekao je Poznihir.
Rusija i Kina na meti američkog sistema Evro-PRO

Šta obuhvata američki sistem PRO na Korejskom poluostrvu? „Odluku o postavljanju sistema protivraketne odbrane SAD su donele pre tri godine uz obrazloženje da je u pitanju zaštita Južne Koreje od njenog severnog suseda. Reč je o velikom protivraketnom kompleksu koji može da uništava neprijateljske balističke rakete u početnoj fazi njihovog leta“, rekao je za „Rusku reč“ Aleksej Maslov, rukovodilac Škole orijentalistike na Nacionalom istraživačkom univerzitetu „Visoka škola ekonomije“.
Kosačov: Rusija će odreagovati na razmeštanje PRO u Južnoj Koreji

Po njegovim rečima, sistem THAAD je proizvod američke kompanije Lockheed Martin, a njegova namena je uništavanje raketa malog dometa (do 500 km).
„Sistem će biti razmešten neposredno blizu granica Severne Koreje, a jedan deo njegovih elemenata u unutrašnjosti Južne Koreje. Faktički će biti postavljeno nekoliko linija odbrane“, istakao je Maslov.
On je dodao da radarski sistem ovog kompleksa pokriva teritoriju u radijusu od 1.000 kilometara i obuhvata deo teritorije Rusije i Kine.
THAAD će biti naoružan američkim zenitnim raketnim sistemima Patriot, kao i sistemom Aegis Ashore sa univerzalnim lanserima MK-41 za protivvazdušne rakete SM-3.
Kako je istakao ekspert, ove rakete mogu da uništavaju satelite u Zemljinoj orbiti.
Rusija i Kina se dogovorile o kontramerama u vezi sa američkim PRO u Koreji

Od čega strahuju Rusija i Kina? „Kina i Rusija su nezadovoljne time što Amerikanci postavljaju sistem koji ugrožava bezbednost vojne infrastrukture naših zemalja, umesto da zajedno sa nama rade na rešavanju severnokorejskog problema“, rekao je za „Rusku reč“ Dmitrij Safonov, vojni ekspert lista „Izvestiя“.
Kineski ambasador: Rusija i Kina u najboljem periodu razvoja odnosa
Kako je on istakao, lanseri MK-41 su predviđeni za protivvazdušne rakete tipa SM-3, ali i za krstareće rakete tipa Tomahawk, koje imaju domet 2.500 kilometara. Samim tim raketni sistem prestaje da bude odbrambeni i postaje ofanzivni.
Kako će postupiti Rusija i Kina? Po Safonovljevom i Maslovljevom mišljenju, Vašington sam podstiče Moskvu i Peking da grade sopstveni sistem protivraketne odbrane.
„Mi smo obavili sa Kinezima niz pregovora po tom pitanju i sada naše zemlje rade na koncepciji zajedničkih dejstava. Takođe se vodi razgovor o izvođenju zajedničkih manevara protivraketnih snaga, jer je neophodno sinhronizovati i automatizovati rad u tom pravcu“, dodao je Safonov.
Pa ipak, pojedini analitičari ne smatraju da će Rusija sprovoditi agresivnu politiku sa ciljem da se suprotstavi američkom sistemu PRO u Južnoj Koreji. I što je još važnije, Moskva neće na ruskom Dalekom istoku postavljati dodatno naoružanje i „usmeravati“ svoje rakete na elemente THAAD, niti će na bilo koji način zaoštravati odnose sa Seulom.
Takvo mišljenje je izneo za „Rusku reč“ glavni urednik lista „Arsenal Otečestva“, Viktor Murahovski.
Eksperti: Budućnost sveta u rukama Kine, SAD i Rusije
„Sam sistem THAAD u Južnoj Koreji nije strateški nego operativno-taktički. On ne ugrožava direktno Rusku Federaciju, a naše udarne snage i sredstva su na daleko većoj udaljenosti od one koju pokriva THAAD. Pre bi se moglo reći da je ovaj američki sistem problem za Kinu i njena strateška nuklearna sredstva, koja su ipak prilično ograničena i količinski i u pogledu mogućnosti“, rekao je ekspert.
Po njegovim rečima, kinesko rukovodstvo će se po ovom pitanju, pre svega, direktno dogovarati i cenkati sa SAD. Za Kinu je priprema protivraketne koncepcije zajedno sa Rusijom samo rezervna varijanta.
„Moskva će u pogledu Severne Koreje primenjivati političko-diplomatske, a ne vojne metode. Mi ćemo se potruditi da obnovimo šestostrane pregovore o nuklearnom programu Pjongjanga u kojima učestvuju vodeće svetske sile“, dodao je Murahovski.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.