Rusija: Do 2020. devet novih vojnih satelita

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Do 2020. devet novih vojnih satelita

Rusija će povećati kapacitet svojih vojnih komunikacija sa devet novih satelita do 2020. godine, izjavio je u ponedeljak zamenik načelnika Generalštaba general major Kalil Arslanov.

Rusija planira da poveća broj svojih vojnih satelita (Foto: Ilustracija)

 

"Orbitalna grupa vojnih komunikacionih satelita biće dopunjena sa devet modernih uređaja do 2020. godine", rekao je Arslanov, koji je i komandant Glavnog odeljenja za komunikacije u ruskoj armiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
 

Arslanov je rekao da će brzina protoka podataka porasti na osam megabita u sekundi, a u nekim pravcima i na 100 megabita u sekundi, preneo je TASS.

 

Procenjuje se da Rusija ima više od 100 satelita u različiitm orbitama, a dve trećine su vojni sateliti ili aparati sa dvostrukom ulogom.

 

Rusija je pokrenula vojni svemirski program tokom šezedesetih godina prošlog veka lansiranjem prvih vojnih satelita u svemir. Tokom devedesetih, vojni sistemi u svemiru konstantno su degradirani usled nedostatka novca za nove satelite.

 

Predsednik Vladimir Putin obećao je da će sistem vojnih satelita biti obnovljen.

 

Jedan od najnovijih planova Rusije je kreiranje svemirskog sistema za upozoravanje na balistike projektile. Ministar odbrane Sergej Šojgu 9. oktobra je rekao da će ovaj sistem zameniti sovjetsku tehnologiju za rano upozoravanje na projektile.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.