Rusi prave super-nosač Oluju: Pare nisu problem

Izvor: Mondo, 02.Jun.2015, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi prave super-nosač Oluju: Pare nisu problem

Ruska namenska industrija razvija joše jedan super projekat, U pitanju je nosač aviona u vrednosti od 5,6 milijardi dolara "koji će biti bez premca u svetu", izjavio je danas komandant Severne flote, admiral Vladimir Koroljov.

Foto: Nikolai Novichkov

"U budućnosti treba da imamo u svom sastavu kompletan sistem nošenja aviona, koji će po svojim karakteristikama prevazilaziti one koji postoje u svetu. To zahtevaju novi izazovi i pretnje koje se u svetu pojavljuju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << A ako govorimo kakav je nosač aviona potreban Floti, to treba da bude plovilo koje odgovara zahtevima sutrašnjice, a na sadašnjeg trenutka", rekao je ruski admiral.

Koroljov je saopštio da je upoznat sa idejama Naučnog centra Krilov, ali nije želeo da iznosi procenu projekta, koji nosi šifrovano ime "Projekat 23000E Oluja (Storm)".

Prema njegovim rečima, sada glavninu zadataka obavlja krstarica "Admiral Kuznjecov".

"Uzimajući u obzir da snage Severne flote obavljaju mnoštvo zadataka u dalekoj okeanskoj zoni, posedovanje nosača aviona u perspektivi omogućiće da se ti zadaci rešavaju efikasnije", rekao je Koroljov, preneo je Tass.

Ranije je generalni direktor Nevskog projektno-konstruktorskog biroa Sergej Vlasov rekao toj agenciji da vrednost budućeg nosača može da iznosti između 1,8 i 5,63 milijardi dolara (100 i 300 milijardi rubalja) i da bi za njegovu proizvodnju bilo potrebno približno deset godina.

Taj biro, navodi agencija, koji jedini projektuje nosače aviona, obavlja pripremne radove za ovaj projekat.

Iako za sada još nema tehničke specifikacije za proizodnju broda te klase, nosači programa nalaze se u programu brodogradnje do 2050. godine, navodi Tass.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.