Rojters lažno optužio proruse za obaranje malezijskog aviona?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Mar.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters lažno optužio proruse za obaranje malezijskog aviona?

Stanovnik Luganska, koga je Rojters citirao da je video kada je raketa zemlja-vazduh lansirana sa proruske teritorije oborila malezijski avion MH17, rekao je televiziji Raša Tudej da je u pitanju - lažni intervju.

U izvešaju o tragediji aviona, Rojters je razgovarao sa 58-godišnjim Pjotrom Fedotovim, stanovnikom sela Červoni Zovten, u regonu Luganska.

Tokom intervjua, Fedotov je kao svedok pred kamerom opisao da je raketa ispaljena sa teritorije koju drži ukrajinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << armija, a kasnije kad je kamera isključena, da je bila lansirana sa proruske oblasti. Upitan zašto je prvo tvrdio suprotno, on je naveo da se plašio prorusa, navela je agencija.

Fedotov je rekao da Rojtersov dopisnik nije bio precizan u svom izveštaju.

- Kada smo razgovarali o boingu pred kamerom, objasnio sam sve kako je bilo, a stvari koje sam navodno rekao kad je ona isključena, izmislio je novinar, jer mi nismo bez kamere nikad razgovarali o avionu - ispričao je svedok.

On je dodao da ga je novinar kontaktirao posle intervjua, ali da mu nikad nije pokazao nacrt članka. Umesto toga pitao je Fedotova da li je u nevolji zato što je razgovarao sa njim.

- Bio sam iznenađen, zašto bih bio u nevolji, ako sam govorio istinu. Tada su mi prijatelji rekli da se u prilogu razlikuje ono što sam rekao pred kamerom i bez nje i tad sam razumeo pitanje - rekao je svedok.

Kaže da je to samo fantazija novinara ili možda ono što je  radio za svoju ličnu korist.

Na zahtev RT-a Rojtersu da prokometariše knotroverze oko intervjua, nije odgovoreno.

Malezijski boing 777 oboren je 17. jula prošle godine u istočnoj Ukrajini i tom prilikom, poginulo je 298 ljudi. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su prourske snage i Rusiju da stoji iza obaranja. Istragu vode holandski stručnjaci, a jedan istražitelj je rekao za RT da ona još nije završena.

Rusiju su pozvali da ne prenagljuje sa zaključima i ne objavljuje podatke sa vojnih radara, koji su pokazali prisustvo ukrajinskih projektila zemlja-vazduh, kao i borebenih aviona u području gde je avion srušen.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

(VIDEO) NI OKOM TREPNULI: Rojters lažirao intervju o padu MH17 na istoku Ukrajine i okrivio Ruse

Izvor: Kurir, 30.Mar.2015

Stanovnik Luganska Pjotr Fedotov tvrdi da je novinar Rojtersa slagao da je on optužio proruske snage da su ispalile raketu na malezijski avion..MOSKVA - Stanovnik Luganska kog je Rojters citirao da je video kada je raketa zemlja-vazduh lansirana sa pobunjeničke teritorije oborila malezijski avion MH17...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.