Rohani: Sporazum na dohvat ruke

Izvor: VOA, 13.Jun.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani: Sporazum "na dohvat ruke"

Govoreći o ključnom pitanju koje ističu SAD i njihovi evropski saveznici - inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja - predsednik Irana poručio da Teheran neće dozvoliti inspekcije, kojim bi bile ugrožene državne tajne.

Predsednik Irana Hasan Rohani veruje da je konačni nuklearni sporazum između Teherana i svetskih sila "na dohvat ruke" ovog meseca, pod uslovom da se u danima koji dolaze ne pojave nova nerešena pitanja.

Obraćajući se novinarima u >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Teheranu, Rohani je izjavio da je dugogodišnjim razgovorima postignut napredak, dok se krajni rok 30. jun približava, ali da još ima problema koje treba prevazići.

Govoreći o ključnom pitanju koje ističu SAD i njihovi evropski saveznici - inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja - Rohani je poručio da Iran neće dozvoliti inspekcije, kojim bi bile ugrožene državne tajne.

"To je definitivno, i nikada nećemo dozvoliti da se to dogodi", zaključio je Rohani.

Svetske sile koje pregovaraju sa Iranom su SAD; Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. U zamenu za ograničavanje svog nuklearnog programa u budućnosti, Iran očekuje ukidanje međunarodnih sankcija koje su upropastile ekonomiju te zemlje.

Američke i francuske diplomate pozvale su Iran da prihvati striktne mere, koje obuhvataju i inspekcije vojnih postrojenja, baš kao i inspekcije koje bi mogle da budu organizovane u kratkom roku, i budu najavljene svega dva sata pre nego što do njih dođe.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.