Rogozin naveo glavne zadatke unapređenja ruskog vojno-industrijskog kompleksa

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2016, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin naveo glavne zadatke unapređenja ruskog vojno-industrijskog kompleksa

Potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da je potrebno unaprediti rad preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa u pravcu stvaranja savremenih proizvoda i opreme za državnu medicinu, a takođe je imenovao glavne zadatke kojima će se to rešiti.

Govoreći na konferenciji „Vojno-industrijski kompleks Rusije — nove mogućnosti za medicinsku industriju“, Rogozin je istakao da je opremanje zdravstva Rusije savremenom tehnikom ne ide tako brzo kako bi želeli. Osim toga, ono je za 80 odsto opremljeno uvoznom opremom i u uslovima teške ekonomske situacije „postalo zlatno u bukvalnom smislu te reči“.

„Neophodno je da se formira jedinstveni katalog onoga što se već proizvodi u našim preduzećima i mogućih tehnologija koje bi preduzeća vojno-industrijskog kompleksa mogla da proizvedu u okviru javnih nabavki“, dodao je Rogozin.

Razvoj i proizvodnja medicinske tehnike koja bi zamenila uvoznu treba da bude jedan od prioriteta za odbrambenu industriju. Rogozin je istakao da je, istovremeno, glavno pitanje organizaciona strana posla.

Rogozin je naveo primarne zadatke koje treba rešavati u ovoj oblasti.

„Prvo je stvaranje specijalizovanih konstruktorskih timova i naučnih škola sa učešćem potencijala odbrambene industrije, akademske i primenjene nauke. Drugo, kreiranje motivacionih mehanizama u cilju razvijanja timova koji rade na razvoju i proizvodnji medicinske opreme i medicinskih proizvoda u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa“, istakao je Rogozin.

„Treće je ubrzano formiranje naučno-tehnoloških rezervnih delova za razvoj proizvoda koji bi zamenili uvozne i inovativne medicinske proizvode započinjanjem velikih naučno-istraživačkih i eksperimentalno-konstrukcionih radova, a kao kriterijum za procenu ovih radova treba da bude samo implementacija njihovih rezultata u praksi“, dodao je potpredsednik vlade.

„Pratićemo kako se odvijaju ovi radovi, ne samo prema informacijama koje ćemo dobiti od medicinskih ustanova, već ćemo pažljivo pratiti šta se dešava na carini granice Ruske Federacije — to je najbolji pokazatelj. Prema carini ćemo videti šta nastavlja da se doprema. Naš zadatak je da u kratkom roku dođemo do minimalne nabavke strane opreme“, rekao je Rogozin.

On je istakao da potencijal ruske odbrambene industrije može da reši ove zadatke.

„Glavni slogan koji bi danas trebalo da bude u odbrambenoj industriji je da — prekujemo mačeve u skenere“, zaključio je Rogozin.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.