Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Fico i Beata Šidlo lobiraće protiv Severnog toka 2

Poljska premijerka Beta Šidlo i slovački premijer Robert Fico izjavili su danas, nezavisno jedan od drugog, da su protiv proširenja ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora, Severni tok 2.

Dok Poljska veruje da ima saveznike u Evropskoj uniji da se gasovod zaustavi, premijer Fico razgovaraće s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome da ruski Gasprom nastavi da koristi i gasovod preko Ukrajine i Slovačke.

- Izgradnja novog gasovoda Severni tok 2 ugrozila bi dobit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od tranzita gasa preko Slovačke. Ako iz Rusije prestane da teče gas preko Slovačke, izgubićemo godišnje 800 miliona evra - kazao je danas u Parizu premijer Fico pred odlazak u Moskvu.

Robert Fico kao još jednu temu najavio je konsultacije o slovačkom kandidatu za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslavu Lajčaku, koji se za sada ne kotira kao favorit, a bila bi mu dragocena podrška Putina.

- Gasovod Severni tok 2 je udar na privredne interese Poljske. Imamo saveznike u EU koji zajedno sa nama na evropskoj sceni ubeđuju da je to ulaganje koje će ugroziti energetsku bezbednost Evrope - kazala je danas na konferenciji za novinare u Varšavi o proširenju Severnog toka poljska premijerka Beata Šidlo.

Dok slovački premijer procenjuje da će Gasprom bez obzira na kontroverze i proteste taj gasovod ipak proširiti, poljska premijerka kazala je da će se Poljska zajedno sa saveznicima boriti da tog gasovoda ne bude.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Neće Severni tok 2 i svako ima svoj razlog

Izvor: B92, 26.Avg.2016

I poljska premijerka Beta Šidlo i slovački premijero Robert Fico izjavili su da su protiv proširenja ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora, Severni tok 2.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.