Republikanci već počinju kampanju

Izvor: VOA, 28.Jan.2015, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanci već počinju kampanju

Izgleda prerano, ali predsednička kampanja za izbore 2016. se već zahuktava. Mada niko nije zvanično najavio kandidaturu, nekoliko potencijalnih republikanskih kandidata užurbano se obraćaju konzervativnim grupama o tome kako žele da se kandiduju za Belu kuću.

Mnogi od potencijalnih kandidata su kritičari spoljne politike koju vodi administracija predsednika Obame.

Jedan od manje poznatih potencijalnih republikanskih kandidata, koji žele da se predstave široj >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << javnosti jeste guverner Viskonsina Skot Voker, koji je nedavno govorio na jednom konzervativnom skupu u Ajovi.

„Treba nam predsednik koji ne sedi u Vašingtonu, kada su svetski lideri zajedno jedan pored drugog u Parizu iskazuju protivljenje terorizmu“.

Guverner Nju Džersija Kris Kristi takođe je preduzeo korake da počne predsedničku kampanju.

„Svetu je potreban još jedan američki vek, a i mojoj i vašoj deci je potrebna Amerika, koja je jaka i odlučni lider ovog sveta“.

Miljenik pokreta Čajanka, republikanski senator Ted Kruz iz Teksasa, takođe ispituje volju konzervativnih grupa.

„Ne možete se boriti i ostvariti pobedu u ratu protiv radikalnog islamskog terorizma, ako niste voljni da izgovorite reči radikalni islamski terorizam“.

Među ostalim mogućim kandidatima nalaze se bivša guvernerka Aljaske Sara Pejlin, bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum, senator Marko Rubio sa Floride i senator Rend Pol iz Kentakija.

Bivši guverner Floride Džeb Buš i kandidat sa izbora 2012. Mit Romni aktivno razmatraju kandidaturu, kao i čuveni biznismen - milijarder Donald Tramp. „Znam šta treba uraditi da Amerika ponovo bude sjajna zemlja“.

Biće potrebno dosta vremena da se iskristališe republikanska predsednička grupa kandidata, kaže analitičar Džon Fortije.

„Na republikanskoj strani zaista se ne znaju favoriti i tu je izvesni broj ličnosti koje su orijetnisane prema esablišmentu, ali i određeni broj onih koji su orijentisani prema pokretu Čajanka. Oni će morati da pridobiju širu bazu. Na republikanskoj strani sve je i dalje vrlo nepredvidivo“.

Republikanci imaju puno kandidata, ali analitičara Skota Foknera brine glavna poruka stranke.

„Treba poslati univerzalnu poruku koja inspiriše nadu, a ne jednostavno reći: 'Ja sam druga strana',  a republikanci to nisu dobro odradili još od 1980-tih“.

Mnoga od ovih lica će se vratiti u Ajovu za godinu dana  i voditi kampanju u okviru prvog predsedničkog testa,  stranačkih skupova u toj državi.***

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.