Rekordna proizvodnja opijuma

Izvor: VOA, 12.Nov.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna proizvodnja opijuma

Ujedinjene nacija su saopštile da će proizvodnja opijuma u Avganistanu ove godine dostići novi rekord.

Prema novom izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za narkotike i kriminal, uzgajanje opijuma skočilo je za 17 odsto u  odnosu na prošlu godina - na oko 6.400 tona. Takođe se navodi da je područje za proizvodnju prošireno za sedam odsto - na oko 224 hiljade hektara.

Analitičari navode da Avganistan proizvodi više od 80 odsto svetskih zaliha opijuma, te >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da se profitom od te nelegalne trgovine finansiraju talibanski pobunjenici. Sjedinjene Države su za borbu protiv trgovine drogom u toj zemlji izdvojile sedam milijardi i 800 miliona dolara od invazije 2001. godine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, trgovina drogom čini oko 20 odsto avganistanskog bruto domaćeg proizvoda, dok ta industrija indirektno zapošljava više od 410 hiljada ljudi. Dnevnik "Wall Street Journal" prenosi da se ove sezone, kilogram suvog opijuma prodavao za 114 dolara, što je 20 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.