Rekordan uzgoj opijumskog maka u Avganistanu

Izvor: Blic, 22.Okt.2014, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan uzgoj opijumskog maka u Avganistanu

Uzgajanje opijumskog maka u Avganistanu bila je 2013. godine rekordna, iako su SAD u poslednjoj deceniji uložile više od sedam milijardi dolara u njegovo suzbijanje, pokazao je juče objavljeni američki izveštaj.

Federalna revizorska institucija SIGAR izvestila je da je prošle godine u Avganistanu bio uzgajan opijumski mak na 209.000 hektara, što je cifra bez presedana, i ostavlja za sobom prethodni rekord od 193.000 hektara, koji je postavljen 2007. godine.

Zaključno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 30. junom 2014. godine, SAD su uložile oko 7,6 milijardi dolara u borbu protiv proizvodnje narkotika u Avganistanu.

Jedan od uzroka jačanja proizvodnje je sve dostupnija tehnologija bušenja dubokih bunara koja je doprinela da se oko 200.000 hektara pustinje u jugozapadnom Avganistanu pretvori u plodnu zemlju. Veći deo tog područja sada se koristi za uzgajanje opijumskog maka.

Provincija Nangarhar na istoku zemlje, kao i neke druge provincije u kojima je proizvodnja opijuma bila potpuno obustavljena, sada beleže procvat kultivacije opijumskog maka.

Nangarhar je čak bio model uspešnog suzbijanja proizvodnje droge i borbe protiv islamskih pobunjenika i Ujedinjene nacije su ga 2008. godine proglasile "očišćenim od maka". Međutim, proizvodnja se u prethodne dve godine učetvorostručila.

Jedan zvaničnik avganistanske vlade je izjavio da se talibani i krijumčari opijuma sukobljavaju u raznim delovima zemlje oko prihoda od ove droge.

Opijumski mak, koji se koristi za pravljenje opijuma, uzgaja se uglavnom na jugu i jugozapadu Avganistana gde su talibani veoma aktivni, a vlada u Kabulu ima malo uticaja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Afganistan: Rekordan uzgoj opijumskog maka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Okt.2014

Uzgajanje opijumskog maka u Afganistanu bila je 2013. godine rekordna, iako su SAD u posljednjoj deceniji uložile više od sedam milijardi dolara u njegovo suzbijanje, pokazao je američki izvještaj objavljen u utorak...Federalna revizorska institucija SIGAR izvijestila je da je prošle godine u Afganistanu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Rekordna proizvodnja opijuma

Izvor: B92, 22.Okt.2014

Uzgoj opijuma u Avganistanu dostigao je rekord svih vremena u 2013, iako su SAD potrošile više od 7 mld.$ u borbi protiv proizvodnje opijuma za deset godina...Američka vladina kancelarija SIGAR saopštila je da su avganistanski uzgajivači imali 209.000 hektara maka 2013. godine, nadmašivši prethodni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.