Reakcije: Na šta je sve ukazala proslava Dana RS?

Izvor: N1 televizija, 10.Jan.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije: Na šta je sve ukazala proslava Dana RS?

Uprkos odluci Ustavnog suda i protivljenju međunarodne zajednice, juče je proslavljen Dan Republike Srpske. Danas sa svih strana stižu reakcije na jučerašnje obeležavanje.

Iako proslavljen, Dan Republike Srpske za međunarodnu zajednicu ne postoji. Negira ga njen visoki predstavnik u BiH uz obrazloženje: Postoji samo Republika Srpska koja je dobila legitimitet 21. novembra 1995. u Dejtonu.

 "Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. januar, onda bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Valentin Incko.

Dodik odgovara: Incko je poznati klovn međunarodne politike i njegov period glumatanja diplomate je završen. Na zamerke NATO-a o defileu oružanih snaga BiH na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske njen predsednik kaže: Pokrećem inicijativu za raskid sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH, te će Republika Srpska ponovo formirati vlastitu vojsku.

"Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpska isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga", rekao je Dodik.

Analitičari u Sarajevu tumače: na proslavi Dana Republike Srpske se pokazalo - institucije Bosne i Hercegovine nisu u stanju da spreče kršenje Ustava federacije.

"Represivni aparat, dakle, vojska i policija nisu u službi države, nego u službi određenih političkih moćnika. A budući da je situacija takva, onda se može i ne provoditi odluka ustavnog suda i može se komandovati oružanim snagama odnosno policijom na način da se ostvari određena liderska volja", kaže Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Kakva je u svemu uloga Srbije? Bivši sudija Ustavnog suda Federacije odgovara: Srbija, koja je potpisnik i obveznik Dejtona, isti ne poštuje.

"Ona čak podstrekava Republiku Srpsku na antidejtonsko ponašanje", kaže Omer Ibrahimagić.

Detaljnije u prilogu Adama Santovca:

Izvor: N1/ Tanjug

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.