„Rat treba da vode muslimanske zemlje“

Izvor: Deutsche Welle, 28.Nov.2015, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Rat treba da vode muslimanske zemlje“

„Problem s IS neće biti rešen pre negoli regionalne sile koje mogu da se sa autoritetom obrate muslimanskom stanovništvu, ne kažu: dosta sa ovom bandom ubilačkih fanatika“, smatra stručnjak za bezbednost Nik Vitni.

Nemačka vlada je najavila da će poslati Tornado-avione u Siriju kako bi pomogla svojim saveznicima, pre svega Francuskoj, u borbi protiv Islamske države. I britanski premijer Dejvid Kameron je pred Donjim domom zatražio dalje vojne akcije protiv te terorističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << organizacije.

DW: Kakav je smisao takvih mera ako znamo da borba protiv IS traje već duže vreme?

Nik Vitni: Praktično gledano: sve i ako Britanci i Francuzi zaista pojačaju svoje vazdušne napade – uz moguću podršku nemačkih izviđača – to neće imati mnogo uticaja na realnost na tlu.

I pre napada u Parizu od 13. novembra, različite avijacije su bombardovale IS. Da li su postigle neki od predviđenih ciljeva?

Već oko godinu dana Zapad vrši vazdušne napade u Siriji, a uspeh se ne vidi. Američkoj avijaciji ne nedostaje snaga. Teško je poverovati da će sada odlučujuću prednost doneti baš nekoliko britanskih i francuskih bombardera. I zaista, Kameron je danas i sam rekao da ovaj rat ne može da se dobije iz vazduha. Potrebne su nam kopnene jedinice i podrška kopnenim jedinicama kao što se to već desilo u Iraku. To bi bila sasvim drukčija situacija. Tada bi vazdušni napadi možda bili i odlučujuća stvar. Tako je bilo kada su paravojne snage Pešmergi preotele irački grad Sindžar od IS.

Nik Vitni, stručnjak Evropskog saveta za spoljne odnose

Šta bi moralo da se dogodi?

Jedna od najpametnijih izjava o toj temi potiče od Hilari Klinton. Ona kaže da nije na nama da pobedimo u ovom ratu, već da bi to morali da preuzmu Arapi i Turci – i da bi oni što pre trebalo da preuzmu inicijativu. Ja se pribojavam da Zapad, pojačavajući svoje vojne akcije, samo daje sve više izgovora regionalnim silama – Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Iranu i svima koji teoretski žele da se otarase IS – da ne čine ništa. Taj problem neće biti rešen pre negoli regionalne sile, muslimanske sile, koje mogu da se sa autoritetom obrate muslimanskom stanovništvu, ne kažu: dosta sa ovom bandom ubilačkih fanatika. Ali, malo optimizma daje i to što se na konferenciji o Siriji održanoj pre četiri nedelje vidi da se taj stav polako probija u svest.

Kakve posledice mi mogle imati vojne akcije u Siriji?

Smatram da je opasno, ako ne već i kontraproduktivno, to što se sve više evropskih sila uključuje u rat u Siriji. To samo rasplamsava džihadističke legende o modernim krstaškim ratnicima koji dolaze da unište islamski kalifat. Šta smo učinili kada je Asad bacao rasprskavajuće bombe na muslimane u Alepu? Ali sada smo svi spremni da bombardujemo „prave vernike“ u Raki. Smatram da će to pojačati redove IS. Osim toga, mogla bi se povećati i opasnost na britanskim ulicama. Ne znam kako će to izostati posle napada na Sinaju i u Parizu. To su bile osvete i strahujem da bi do toga moglo doći i u Velikog Britaniji.

No, mogu da razumem zašto naše vlade to čine. Francuska je zatražila solidarnost a vojna podrška je jedan od načina da se pokaže solidarnost. To je važno, ali bi mi bilo draže da smo izabrali pametnije načine da pokažemo solidarnost. Kada se francuski ministar odbrane pozvao na podršku EU prema članu 42.7 Lisabonskog ugovora, zatražio je podršku u Siriji, ili u Africi. Sigurno bi bilo bolje da se stabilizuju problematične zemlje u zoni Sahela – polovina svih izbeglica dolazi odatle. Ali to trenutno nije na dnevnom redu.

Da li Sirija i atentati u Parizu skreću pažnju sa drugih problema u Evropi?

Razumljivo je da smo trenutno potpuno fokusirani na Siriju. Ali, izbeglička kriza je velika a polovina problema dolazi iz Afrike. Čak i kada bi sirijski sukob sutra bio završen, u Evropi bismo još uvek imali veliku izbegličku krizu. Težište bi bilo na Nemačkoj, ali bi ljudi i dalje stizali preko Sredozemnog mora. I to bi moglo da potraje čitavu jednu generaciju ako ne postanemo aktivniji u stabilizaciji Afrike.

*Nik Vitni je stručnjak za bezbednosnu politiku u Evropskom savetu za spoljne odnose, trustu mozgova koji se bavi spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Prethodno je bio šef Evropske odbrambene agencije pri EU.

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

„Rat treba da vode muslimanske zemlje“

Izvor: Deutsche Welle, 28.Nov.2015

„Problem s IS neće biti rešen ako regionalne sile koje mogu da se sa autoritetom obrate muslimanima, ne kažu: dosta sa ovom bandom ubilačkih fanatika“, smatra stručnjak za bezbednost Nik Vitni...Nemačka vlada je najavila da će poslati Tornado-avione u Siriju kako bi pomogla svojim saveznicima,...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.