Izvor: Blic, 15.Mar.2017, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste apetit italijanske mafije za poljoprivredne poslove

Organizovane kriminalne grupe u Italiji značajno su povećale interesovanje za kontrolu poslova u poljoprivredi, retkoj privrednoj grani koja beleži rast tokom dugotrajne ekonomske krize u toj zemlji.

Italijanski tužioci i poljoprivredna lobi grupa Koldireti (Coldiretti) izrazili su zabrinutost zbog povećanja prisustva kriminalnih udruženja i njihove veće kontrole u poljoprivredi i na tržištima hrane, od izvoza limuna u SAD, preko prodaje na veliko do lokalnih lanaca supermarketa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Oni su se založili za nove zakone koji bi omogućili strože kažnjavanje pripadnika mafije za umešanost u poljoprivredne poslove.

U izveštaju, koji je predstavljen istražiteljima, poslanicima i policijskim zvaničnicima u sedištu udruženja Koldireti u Rimu, procenjeno je da je prisustvo "agromafije" u poljoprivredi povećano za 30 odsto u 2016. godini u odnosu na prethodnu godinu i da su poljoprivredni poslovi u kojima mafija učestvuje vredni 21,8 milijardu evra.

Poznatih italijanskih poljoprivrednih proizvoda ima toliko mnogo da se kriminalna udruženja, a ponekad i pojedini klanovi, bave samo određenim proizvodima.

- Ozloglašeni mafijaški klanovi podelili su između sebe poslove u vezi s hranom i kontrolišu proizvode koji su simboli Italije - saopštila je grupa Koldireti.

Godišnji izveštaj sačinili su lobi grupa Koldireti, tink-tenk organizacija Eurispes i Fondacija Opservatorija, koja nadgleda zločine u poljoprivrednim poslovima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.