Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rahoj prihvatio poziv španskog kralja da pokušša da formira vladu

Vršilac dužnosti španskog premijera Marijano Rahoj danas je izjavio da je prihvatio zahtev kralja Felipea da zatraži podršku parlamenta da formira vladu i okonča 10 meseci dugu političku blokadu u zemlji.

Rahoj, ipak, nema garancija da će takvu podršku i dobiti narednih dana, nakon što je rivalska Socijalistička partija (PSOE) odlučila da prekine da blokira njegova nastojanja da formira vladu, kao i da se uzdrži u drugom glasanju parlamenta, prenosi AP.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kralj mi je dao mandat pa ću ponovo u parlamentu tražiti podršku - rekao je Rahoj na pres konferenciji nakon sastanka.

Glasanje o vladi počeće u sredu i nastaviće se u četvrtak kada se očekuje prvo glasanje poslanika. Eventualno drugo moglo bi biti u subotu, navode agencije.

Kralj Felipe VI je danas održao bilateralne sastanke s liderima četiri najveće stranke koje nakon parlamentarnih izbora u decembru, i ponovljenih u junu, nisu uspevale da postignu sporazum o koaliciji.

Narodna stranka ima 137 poslanika a za formiranje vlade joj treba njih 176 u parlamentu koji ima 350 mesta.

PSOE ima 85 poslanika, protivnici mera štednje Podemos i Ujedinjena levica zajedno 71 a stranka centra Građani 40.

Pročitajte još:

Rahoj krajem avgusta nije dobio podršku u parlamentu. Mesec dana kasnije, međutim, došlo je do raskola u najvećoj opoziconoj stranci PSOE s čijeg je čela otišao Pedro Sančez, dve godine nakon što je izabran na tu funkciju.

U nedelju je najviše telo stranke odlučilo da će se uzdržati od glasanja u sredu. Time PSOE omogućava Narodnoj stranci formiranje manjinske vlade i sprečava izlazak Španaca na nove, treće izbore za godinu dana.

Ako se do ponedeljka 31. oktobra ne formira vlada u decembru će se održati novi izbori. "Španiji je hitno potrebna nova vlada", napomenuo je Rahoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.