RUSKI NAPAD IZ SVEMIRA: Zapad u panici

Izvor: Mondo, 19.Maj.2017, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKI NAPAD IZ SVEMIRA: Zapad u panici

Rusija se možda priprema za rat u svemiru pošto je aktivirala grupu satelita za koje su vojni posmatrači smatrali da su mrtvi i neoperativni. Sateliti mogu da budu opremljeni laserima i eksplozivom, smatraju stručnjaci.

Foto: youtube/printscreen

Ti objekti su prvo privukli pažnju zbog neuobičajenih manevarskih sposobnosti, što je izazvalo sumnju da je reč o oružju, ali su potom ostali "uspavani" gotovo dve godine, piše britanski tabloid "Dejli mejl".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Sada su ponovo u akciji i podstiču zabrinutost da je Kremlj krenuo u trku u naoružanju u svemiru.

Sateliti, nazvani Kosmos-2491, Kosmos-2499 i Kosmos-2504, prokrijumčareni su u svemir pod plaštom rutinskog lansiranja komunikacionih satelita.

Kosmos-2504 se u martu iznenada pokrenuo i pokazao prve znake života još od oktobra 2015. godine.

Taj satelit je u aprilu prošao na svega 1.183 metra od mrtvog kineksog meteorološkog satelita, što je veoma blizu, kada je reč o kretanjima satelita.

Poslednjih meseci primećeno je i čudno kretanje satelita Kosmos-2499.

Lora Grego, stručnjak Unije zainteresovanih naučnika iz Masačusetsa u SAD, rekla je da je veoma interesantno da satelit bude uspavan dve godine i zatim se ponovo pokrene.

"Jedna od strategija da sateliti ostanu nevidljivi je da se pretvaraju kao da su svemirski otpad, odnosno da se prvo budu neaktivni, a zatim se vrate u život. Da biste bili sigurni da to radi, možda ćete prvo proveriti da li vaša oprema funkcioniše posle meseci ili godina mirovanja", navela je Lora Grego.

Persona-3, tajni džoker ruskih operacija u Siriji

Trio satelita, lansiranih između između 2013. godine i 2015. godine, privukao je pažnju oružanih snaga zapadnih zemalja pošto su primećene serije njihovih sličnih okretnih manevara.

To je navelo stručnjake da posumnjaju da su sateliti napravljeni za borbu ili špijuniranje.

Ova spekulacija izazvala je šefa Ruske svemirske agencije Olega Ostapenka da 15. decembra 2014. godine na konferenciji za novinare objavi kako nije reč o "satelitima ubicama".

Prvi od tri satelita, Kosmos-2491, lansiran je u maju 2014. godine sa poligona u Plesecku u regionu Arhangelska.

RUSKO ČUDO: Pokvari satelit, avion u letu i raketu

Uobičajeno je da se komunikacioni sateliti Rodnik angažuju u trojkama, ali je Moskva u ovom slučaju Ujedinjenim nacijama prijavila četiri satelita.

Komunikacioni sateliti Rodnik, poput većine orbitalnih letelica, nemaju motore i zato nisu sposobni da se sami pokrenu.

Otuda je posmatrače iznenadilo kada je četvrti tajanstveni satelit sam prešao na drugu orbitu.

Tokom sledećih godinu i po dana, Rusi su lansirali još dva tajanstvena objekta, veličine malog frižidera.

Tri neobična pokretna satelita sposobni su da prođu svega nekoliko desetina metara od drugih satelita i možda su sposobni za špijuniranje ili čak uništenje drugih letelica.

Po njihovim sposobnostima, jasno je da imaju potencijal da postanu antisatelitsko oružje.

"Ako posmatramo istoriju svemirske tehhologije, često se počinje sa malim ili jeftinim satelitima koje je lako lansirati, a onda se ta tehnologija primenjuje na nečemu većem. Verovatno ih je moguće opremiti laserima, a možda i napuniti eksplozivom. Ako se približi vojnom satelitu, verovatno može da ga ošteti", kaže Anatolij Zak, novinar rođen u Rusiji, koji se bavi istorijom istraživanja svemira.

Rusi u orbitu poslali satelit Glonas

Rusija nije jedina država koja isprobava tehlonogiju za uništavanje satelita.

Sjedinjene Američke Države, Švedska, Japan i Kina su već isprobale opremu sa sličnim mogućnostima, sve sa obrazloženjem da je reč o unapređivanju održavanja satelita.

________________________

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.