RS dobila novu Vladu, prva u BiH konstituisala vlast

Izvor: Press, 18.Dec.2014, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS dobila novu Vladu, prva u BiH konstituisala vlast

Republika Srpska dobila je novu Vladu na čijem je čelu Željka Cvijanović, kojoj je to drugi premijerski mandat.
Na sednici Skupštine RS, okončanoj kasno sinoć, za Vladu je glasalo 44 poslanika dok je 37 njih bilo protiv. Izbarani su i potpredsednici entitetskog parlamenta, prenela je RTRS.

Cvijanović je posle izbora izjavila da je veoma značajno to što je Srpska prva u BiH konstituisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vlast, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da RS time pokazuje svoj puni kapacitet. Ona je najavila da će za nekoliko dana u Parlamentu Srpske biti razmatrani budžet i ekonomska politika za narednu godinu i podsetila da je u ekspozeu navela veoma precizno definisane mere i ciljeve koje će Vlada sprovoditi i u narednoj godini, a prioritet će biti rasterećenje privrede i otvaranje novih radnih mesta.

Ponovila je da javna uprava mora da bude efikasna i da se neće odustati od strateški važnih projekata, kao i da će raditi na poboljšanju standarda svih kategorija stanovništva. "Želimo stabilnu Republiku Srpsku i to će biti cilj ove Vlade. Naš prioritet biće i borba protiv kriminala i korupcije, za šta postoji i politička volja", zaključila je Cvijanovićeva.

Inače, od izabranih ministara, njih osam dolazi iz vladajuće SNSD. MUP će voditi Dragan Lukač, aktuelni ministri zdravlja i finansija Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija ostaju u svojim resorima, kao i ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, dok je za resor građevinarstva izabrana Srebrenka Golić a nauke Jasmin Komić.

Anton Kasipović je ministar pravde, a ekonomski odnosi povereni su Zlatanu Klokiću.

Ministar za izbegla i raseljena lica ostaje HDZ-ov kadar Davor Čordaš. Koalicioni partner DNS je dobio tri ministarstva- Lejla Rešić nastavlja da vodi resor lokalne samouprave, Neđo Trninić ministarstvo saobraćaja, a prosvete Dane Malešević.

U Vladi će biti i četiri ministra SP, takođe koalicionog partnera SNSD, a to su ministar industrije Petar Ðokić, ministar rada Milenko Savanović, dok će Jasmina Davidović voditi resor porodice,omladine i sporta a turizma Predrag Gluhaković.

Ovo je drugi mandat Željki Cvijanović na premijerskoj funkciji, a 15. Vlada RS.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.