Putinomanija zahvatila i Irak

Izvor: Studio B, 08.Okt.2015, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Putinomanija" zahvatila i Irak

Irački slikar Mohamad Karim Nihaja jedan je od onih koji su jedva čekali da se "Rusija priključi borbi protiv Islamske države".

Dok završava portret ruskog predsednika Vladimira Putina u svom ateljeu u centru Bagdada, umetnik kaže da "Rusi postižu rezultate, dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici bombarduju već godinu dana, a ništa ne postižu".

Kao mnogi Iračani, i on prati s velikim interesovanjem razvoj događaja u susednoj Siriji gde Islamska >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << država drži pod kontrolom velike delove teritorije.

"Mi ne želimo međunarodnu koaliciju, već samo Rusiju. I zaklaćemo ovcu", ako se bude angažovala u Iraku, prokomentarisao je jedan mladić.

Za Iračane koji dele njegovo mišljenje, Moskva, koja je poslednjih godina snažno podržavala Damask i Teheran, predstavlja prirodnijeg saveznika od SAD, koje su tokom osam godina držale Irak pod okupacijom.

Fotografije odlučnog Putina - golog do pasa i hladnog pogleda, jako su popularne u Iraku. Na društvenim mrežama, mnogi su ruskog lidera već proglasili počasnim građaninom Iraka. Drugi, pak, prepričavaju vic po kojem se iz njegovog prezimena vidi da Putin ima iračke korene.

Prema ovoj duhovitoj priči, Putinov otac je na pijaci na šiitskom jugu Iraka prodavao smokve ("tin" na arapskom), te je zato nazvan "Abu Tin". Nakon Drugog svetskog rata, otišao je u Sovjetski Savez gde se oženio "ruskom plavušom" i dobio sina kome je dao ime Abdelamir, a koje je Rusima bilo tako teško da ga izgovoraju da su dečaka preimenovali u Vladimir.

Na Fejsbuku, pojedini korisnici ruskog predsednika nazivaju Putina "šiitom" i umesto svoje profilne slike stavljaju Putinov portret.

"Trebalo bi Putinu dati iračko i sirijsko državljanstvo jer nas više voli od naših političara", predlaže Mohamad a-Bahaldi, student u Nadžafu.

"Muslimani nas bombarduju, a Putin, koji je pravoslavni hrišćanin, nas brani", kaže jedan prodavac, dok jedan taksista zahvaljuje "Putinu jer ga je ubedio da ostane u Iraku".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Putinomanija" zahvatila i Irak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2015

Irački slikar Mohamad Karim Nihaja jedan je od onih koji su jedva čekali da se "Rusija priključi borbi protiv Islamske države"...Dok završava portret ruskog predsednika Vladimira Putina u svom ateljeu u centru Bagdada, umetnik kaže da "Rusi postižu rezultate, dok Sjedinjene Američke Države i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.