Puna zaposlenost u SAD

Izvor: Blic, 07.Mar.2015, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puna zaposlenost u SAD

Ekonomisti bankarske grupe "BNP Pariba" proglasili su "punu zaposlenost" u SAD, nakon što je američko Ministarstvo rada saopštilo da je u februaru otvoreno više od 200.000 radnih mesta.

Puna ili potpuna zaposlenost podrazumijeva najveću stopu zaposlenosti koju ekonomija može da toleriše, odnosno situaciju u kojoj posao mogu pronaći svi koji to žele.

Predsednik Saveta guvernera američke centralne banke (FED) Dženet Jelen postavila je postizanje pune zaposlenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao jedan od uslova za podizanje kamatnih stopa.

Za razliku od Evropske centralne banke, FED ima "mandat za zapošljavanje" i obavezu da stvori ekonomske uslove u kojima je posao dostupan svima.

Prema poslednjim podacima Ministarstva rada, u SAD je u februaru otvoreno 295.000 radnih mesta, a stopa nezaposlenosti je sa 5,7 pala na 5,5 odsto, preneo je Bi-Bi-Si, dodajući da je ova informacija dovela do porasta vrednosti dolara.

Ovo je 12. mesec uzastopno u kome je zabeleženo otvaranje više od 200.000 radnih mesta, što je najduži period u SAD od 1994. godine.

Na tržištima se sada spekuliše da bi Federane rezerve mogle da povećaju kamatne stope u junu ove godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.