Pukovnik Islamske države s najboljom obukom koju je mogao da dobije - američkom

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukovnik Islamske države s najboljom obukom koju je mogao da dobije - američkom

Borac Islamske države koji poziva na džihad u novoj onlajn video poruci podučavan je antiterorističkoj taktici na američkom tlu. Na snimku se pojavljuje pukovnik Gulmurod Kalimov, bivši policijski zvaničnik iz Tadžikistana, koji nosi crnu uniformu Islamske države s opasačem punim municije i drži u ruci snajper. U klipu kaže da je u programima na tlu SAD učestvovao tri puta, od čega je barem jedan bio u Lujzijani.

Američki Stejt department potvrdio je za Si-En-En da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Kalimov imao obuku u SAD.

- Od 2003. do 2014. pukovnik Kalimov učestvovao je u pet atiterorističkih programa obuke u SAD i Tadžikistanu - navela je portparolka Pudža Džundžunvala.

Program je namenjen obuci iz najnovije antiterorističke taktike kandidata iz država koje u njemu učestvuju, kako bi mogli da se bore protiv iste vrste ekstremista kakvima se sada Kalimov pridružio.

Zvaničnica Stejt departmenta rekla je da je Kalimov obučen za odgovaranje na kriznu situaciju, taktičko upravljanje specijalnim situacijama, taktičko vođenje obuke i slične stvari. Na snimku Kalimov da ga je ono što je video tokom obuke okrenulo protiv onih koji su mu je organizovali.

- Slušajte, američke svinje: Bio sam u Americi tri puta. Video sam kako obučavate vojnike da ubijaju muslimane. Učili ste svoje vojnike kako da opkole i napadnu, kako bi istrebili islam i muslimane - kaže Kalimov u poruci na ruskom jeziku.

Po Si-En-Enu je najstrašniji deo desetominutnog klipa bio je kada je Kalimov pogledao direktno u kameru.

- Uz Božju volju, naći ćemo vaše gradove, doći ćemo u vaše domove i pobićemo vas - rekao je islamista.

On je potom pokazao veštinu rukovanja snajperom tako što je sa udaljenosti od oko 23 metra pogodio paradajz, a scena je prikazano usporenim snimkom.

Američki stručnjaci zaduženi za program u kojem je Kalimov učestvovao su sada zabrinuti da on nije Islamskoj državi doneo samo propagandnu pobedu, već i insajderske podatke o načinu na koji se SAD bore protiv ove džihadističke organizacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.