Prva žrtva ebole u Maliju

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2014, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva ebole u Maliju

Vlasti u Maliju su potvrdile smrt prvog pacijenta obolelog od ebole u njihovoj zemlji i rekle da se radi o dvogodišnjoj devojčici, dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je dete putovalo nekoliko stotina kilometara autobusom iz Gvineje kroz Mali sa simptomima bolesti.

Više od 40 ljudi za koje se zna da su bili u kontaktu sa njom stavljeno je u karantin, javlja BBC.

Ona je prešla više od 1.000 kilometara putujući iz Gvineje kroz glavni grad Malija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Bamako u Kajes, gde je u sredu smeštena u bolnicu.

"Naročito zabrinjava to što je devojčica ispoljavala simptome bolesti tokom putovanja, jer je velikom riziku od prenošenja virusa bilo izloženo mnogo ljudi", navela je SZO.

Majka devojčice je umrla od ebole u Gvineji pre nekoliko nedelja i rođaci su dete doveli u Mali.

Od kada je počela epidemija početkom godine od virusa ebole umrlo je skoro 4.900 ljudi, uglavnom u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji iznosi 70 odsto, mada je u dve ranije epidemije bila čak 90 odsto.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe. Simptomi su temperatura, krvarenje i oštećenje centralnog nervnog sistema.

Bolest se prenosi sa divljih životinja, naročito sa jedne vrste slepog miša koji se hrani voćem i smatra se praktično prirodnim staništem virusa ebole, a njegovo meso neki u zapadnoj Africi smatraju delikatesom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devojčica- prva žrtva ebole u Maliju

Izvor: Mondo, 25.Okt.2014

Vlasti u Maliju su potvrdile smrt prvog pacijenta obolelog od ebole u njihovoj zemlji i rekle da se radi o dvogodišnjoj devojčici...Foto: AP/20th CBRNE Command, Dr. Randal J. Schoepp..Tim povodom se oglasila i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i saopštila da je dete putovalo nekoliko stotina...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.