Protesti nekoliko hiljada radnika u centru Sarajeva

Izvor: Blic, 30.Jul.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti nekoliko hiljada radnika u centru Sarajeva

Nekoliko hiljada radnika protestuje u Sarajevu ispred zgrade Federalnog parlamenta gde se održava sednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj treba da bude razmatran Predlog zakona o radu.

Radnici pristižu na proteste iz svih gradova Federacije BiH, a veliki broj policajaca i pripadnika specijalnih policijskih jedinica obezbeđuje skup, ali i strane ambasade blizu Parlamenta.

Proteste radnika organizovali su predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi iskazali nezadovoljstvo predloženim zakonom o radu smatrajući ga "robovlasničkim i lošim za radnike, a dobrim za vlast".

Radnici traže da se povuče Predlog zakona, na koji imaju 26 primedbi.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH tvrde da je Vlada FBiH samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog veća usvojila Predlog zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Kasno sinoć održan je sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH, koje je predvodio premijer Fadil Novalić, sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi s tim zakonom.

Novalić je rekao da se nije mogao postići dogovor iako su predstavnici Vlade nudili razne opcije.

Delegacija Evropske unije u BiH ranije ove nedelje saopštila je da reforme tržišta rada predstavljaju važan element agende koju je BiH usaglasila sa EU, te da je novi zakon o radu u Federaciji BiH neophodan u okolnostima kada 60 odsto mladih ljudi nema zaposlenje i kada je ukupan nivo nezaposlenosti izrazito visok.

"Postoje dobri razlozi za optimizam jer će novi Zakon o radu omogućiti dosta novih prilika za zaposlenje", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Donošenje novog Zakona o radu smatra se jednim od najkrupnijih sistemskih pitanja u Bosni i Hercegovini koji će biti odvojeno rešavani na nivou dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocenio je da je zakon o radu "najbitniji zakon unutar reformske agende".

"To je zakon koji nijedna država u EU, a ni države u regionu koje nisu članice EU nije uspela da izbegne. Morala ga je doneti ako je htela da popravi stanje i omogući realnom sektoru da 'dođe do vazduha' i pojača i intenzivira proces zapošljavanja u zemlji", saopštio je Izetbegović, istakavši da "zakon nema alternative".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saobraćaj odblokiran u Sarajevu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jul.2015

Nezadovoljni radnici, koji protestuju ispred zgrade federalnog Parlamenta zbog Prijedloga zakona o radu, blokirali su danas ulicu ispred Doma sindikata u centru Sarajeva...Zbog demonstranata koji se nalaze na ulici, saobraćaj je obustavljen. Nekoliko desetina nezadovoljnih radnika prešlo je ispred...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Parlament BiH usvojio Zakon o radu, sutra novi protesti

Izvor: Blic, 30.Jul.2015

Zastupnici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su Zakon o radu, koji je bio uzrok današnjih protesta nekoliko hiljada radnika...Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi i da ako ne bude usvojen, neće biti zapošljavanja i pristupnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.