Protest u Istanbulu zbog hapšenja dvojice turskih novinara

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Istanbulu zbog hapšenja dvojice turskih novinara

Više od hiljadu demonstranata okupilo se danas ispred prostorija turskog opozicionog dnevnika "Džumhurijet" u Istanbulu kako bi protestovali zbog hapšenja dvojice novinara tog lista koji su optuženi za špijunažu.

Demonstranti, među kojima je bilo novinara i poslanika iz opozicionih stranaka, uzvikivali su parole - "Rame uz rame protiv fašizma", "Tajipe lopove", "Tajipe ubico".., misleći na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nekoliko desetina demonstranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se, takođe, okupilo ispred redakcije tog lista u Ankari.

Sud u Istanbulu optužio je za špijunažu glavnog urednika dnevnika "Džumhurijet" Džana Dundara i šefa redakcije tog lista u Ankari Erdema Gula nakon što su objavili da su turske tajne službe slale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji.

Dundaru i Gulu preti doživotna robija ukoliko se utvrdi da su krivi.

Njihovi navodi i video snimak izazvali su pravu političku oluju, kao i tužba koju je protiv tog lista podneo lično turski predsednik Erdogan.

Novinari, koji poriču optužbe, izvestili su da su kamioni obaveštajne agencija MIT korišćeni za prevoz oružja islamističkim opozicionim grupama u Siriji.

Video snimak koji je objavljen uz izveštaj pokazao je, navode novinari, kako turski policajci presreću kamione i otkrivaju sanduke sa oružjem i municijom. Vlada tvrdi da su kamioni obaveštajne službe prevozili pomoć turkmenskoj manjini u Siriji, a Erdogan je pritom upozorio da će se "onaj ko je napisao tu priču to skupo platititi".

I Dundar i Gul su optuženi za špijunažu i pružanje pomoći opozicionom pokretu Fetulaha Gulena, koji je ranije bio blizak saveznik Erdogana, ali turska vlada taj pokret sada smatra terorističkom organizacijom.

Evropska unija, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ambasada SAD u Ankari izrazili su zabrinutost zbog podizanja optužnice protiv dvojice turskih novinara.

Ambasada SAD u Ankari je na svom nalogu na Tviteru napisala da "izgleda kao da se opet vrši pritisak na medije" i izrazila nadu da će turski sudovi i zvaničnici podržati fundamentalni princip slobode medija zagarantovan turskim ustavom.

Portparolka Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da su te optužbe protiv novinara zabrinjavajuće.

"Pažljivo pratimo razvoj situacije koji je zabrinjavajući", rekla je ona dva dana uoči samita EU-Turska u Briselu.

Istovremeno, predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović saopštila je da optužnice protiv turskih novinara "dalje degradiraju već kritičnu situaciju u oblasti slobode medija u Turskoj".

Ona je istakla da su takvi postupci neprihvatljivi i pozvala je turske vlasti da oslobode novinare i odbace optužnice.

Turska se, inače, suočava sa oštrim kritikama zbog stanja na polju slobode štampe i nalazi se na 149. mestu medju 180 zemalja na Indeksu slobode štampe u svetu koji su objavili Reporteri bez granica, podseća britanska medijska kuća.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protest u Istanbulu zbog hapšenja novinara (FOTO)

Izvor: B92, 27.Nov.2015

Više od hiljadu demonstranata okupilo se u Istanbulu u znak protesta zbog hapšenja dvojice novinara koji su optuženi za špijunažu...Demonstranti su se okupili ispred prostorija turskog opozicionog dnevnika "Džumhurijet" u Istanbulu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja dvojice novinara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.