Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest protiv Čaveza

Karakas -- Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo juče u Karakasu zbog ustavnih reformi predsednika te zemlje Uga Čaveza.

Tim reformama Čavez je sebi omogućio da se neograničen broj puta kandiduje za predsednika. Venecuelanska policija je upotrebila vodene topove i suzavce kako bi rasterala demonstrante. Predvođeni studentima, demonstranti su uzvikivali "Sloboda, sloboda!", upozoravajući na to da bi amandmani u Skupštini, u kojoj Čaves ima većinu, ugrozili građanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slobode i doveli u pitanje demokratiju.

"Čaves želi da ostane na vlasti do kraja života, a to nije demokratija", rekao je jedan od učesnika protesta, prenosi AP i dodaje da su studenti zasuli policajce kamenicama i flašama.

Opozicione partije, grupe za zaštitu ljudskih prava i predstavnici Rimokatoličke crkve strahuju da bi ustavne promene koje predlaže Čavez ozbiljno ugrozile građanske slobode.

Amandmani predviđaju veću kontrolu Vlade nad centralnom bankom, stvaranje nove vrste kolektivne svojine i mogućnosti hapšenja bez podizanja optužnice tokom trajanja vanrednog stanja. Čavezu bi bilo omogućeno da se ponovo kandiduje posle isteka mandata, 2012, dok bi predsednički mandat trajao sedam godina, umesto sadašnjih šest.

Čavez navodi da promene vode zemlju ka socijalizmu i da bi lokalne skupštine imale veća ovlašćenja u donošenju odluka i korišćenju sredstva za lokalne projekte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.