Protest Turske zbog pape Franje

Izvor: VOA, 12.Apr.2015, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Turske zbog pape Franje

Poglavar rimokatoličke crkve rekao tokom mise u bazilici Svetog Petra da je ubistvo - kako Jermenija tvrdi - i do milion i po Jermena od strane otomanskih Turaka, tokom Prvog svetskog rata, bilo "prvi genocid 20. veka"...

Turska je vrlo brzo pozvala izaslanika Vatikana kako bi mu uručila protestnu notu zbog toga što je papa Franja danas obeležio 100. godišnjicu masovnog ubistva Jermena - nazivajući ga genocidom.

Poglavar rimokatoličke crkve rekao je tokom mise >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u bazilici Svetog Petra da je ubistvo - kako Jermenija tvrdi - i do milion i po Jermena od strane otomanskih Turaka, tokom Prvog svetskog rata, bilo "prvi genocid 20. veka".

Papa Franja je okupljenima rekao da je "prikrivanje ili poricanje zla isto što i dozvoliti da rana krvari bez stavljanja zavoja na nju".

Turska je saopštila da je pozvala predstavnika rimokatoličke crkve u Ankari kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog papine izjave.

Turska je priznala da su Jermeni stradali u sukobima sa otomanskim Turcima počev od 1915. godine, ali gnevno odbacuje tvrdnje da taj masakr predstavlja genocid. Zvanična Ankara tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su ubijeni bili žrtve građanskog rata i nemira.

Papa Jovan Pavle drugi i jermenski patrijarh su 2000. objavili zajedničko saopštenje nazivajući masakr Jermena "genocidom",  ali je ta reč tek danas prvi put upotrebljena tokom mise u Vatikanu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.