Preti nam 2.000 nuklearnih bombi!

Izvor: Mondo, 03.Maj.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preti nam 2.000 nuklearnih bombi!

Skoro četvrt veka posle sloma SSSR-a, Rusija i SAD još uvek poseduju blizu 2.000 nuklearnih bombi spremnih na lansiranje u svakom momentu, upozorio je istaknuti američki analitičar Brajan Bender

Foto: Thinkstock

“Taj okidač izaziva nove probleme i produbljuje nepoverenje među bivšim neprijateljima što značajno povećava rizik od pogrešne procene i nuklearne katastrofe", dodaje autor u poslednjem broju magazina “Politiko".

Jedan od veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << alarmantnih rezultata trenutnog sumornog stanja u odnosima između Istoka i Zapada je i opasan pad u razgovorima Moskve i Vašingtona o ključnim pitanjima neširenja nuklearnog oruzja, upozorio je Bender, prenosi portal Sputnjik.

U međuvremenu, saradnja Moskve i Vasingtona po pitanju nuklearnog naoružanja je na čekanju zbog ukrajinske krize, upozorava Bender i dodaje da, osim sto je zaustavljen zajednički napor za proveru globalnog širenja nuklearnog oruzja, SAD i Rusija više ne rade na novim ugovorima o kontroli naoružanja i daljeg smanjenja svojih nuklearnih arsenala.

Brajan Bender nije jedini koji je zabrinut za budućnost.

Džejms Kartrajt, penzionisani general koji je bio zadužen za nadzor američkog nuklearnog naoružanja pre nego što je napustio armiju 2011. pridružiće se grupi bivših ruskih oficira i drugih svetskih lidera u apelu Americi i Rusiji da se brze kreću ka deeskalaciji, prenosi Sputnjik.

Ova grupa upozorava SAD i Rusiju da se suočavaju sa ozbiljnim rizikom od slučajnog nuklearnog udara zbog neadekvatnih obaveštajnih podataka ili nerazumevanja namera druge strane.

Sa svim tim rizicima na umu, Vašington i Moskva bi trebalo da razviju bolje sisteme obaveštavanja pre nego sto bi reagovali, dok još imaju jake snage odvraćanja, rekao je general Kartrajt za “Politiko”.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.