Presuda u korist Srpkinje kojoj je oduzeto državljanstvo SAD

Izvor: RTS, 22.Jun.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda u korist Srpkinje kojoj je oduzeto državljanstvo SAD

Vrhovni sud u SAD presudio je u korist žene srpskog porekla kojoj je oduzeto američko državljanstvo jer je lagala o vojnoj prošlosti supruga u bivšoj Jugoslaviji.
Divna Maslenjak nije navela da je njen suprug Ratko bio član jedinica u BiH koje se terete za zločin u Srebrenici 1995. godine, iako nije direktno utvrđeno da je sam počinio zločin.
Njoj je oduzeto američko državljanstvo kad se saznala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istina. Ona i njen suprug žive u američkoj saveznoj državi Ohajo.
Vrhovni sud je presudio u njenu korist i poslao slučaj Apelacionom sudu da ga ponovo preispita.
Divna Maslenjak je dobila status izbeglice u SAD navodeći da je "sakrila istinu" da je ne bi progonili muslimani iz BiH i da to nije kasnije uticalo na dobijanje američkog državljanstva.
Prema američkom zakonu, oduzimanje državljanstva u slučaju laži može jedino da se sprovede ukoliko je laž direktno izrečena u procesu dobijanja državljanstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.