Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo jedan od začetnika personalnih računara, Robert Fano

Jedan od začetnika teorije informatike i deljenja informacije putem kompjutera, američki naučnik Robert Fano preminuo je u 98. godini, saopštio je danas Institut za tehnologiju u Masačusetsu gde je radio kao profesor.

Robert Fano, computing pioneer and founder of #CSAIL, dies at 98 | MIT EECS https://t.co/DGs8sBd3gP pic.twitter.com/xiWA2s0E0h

Fano je preminuo 13. jula u Floridi. Naučnik je 60-ih godine izumeo način za istovremenu razmenu informacija na računaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čime je otvoren put za širu upotrebu kompjutera.

Njegovo istraživanje je podstaklo razvoj tehnologije kompresije podataka koja se sada koristi u računarskim mrežama i kod televizora visoke definicije.

Fano je jedan od prvih koji se zalagao za upotrebu personalnih računara kao oruđe za rad koje treba da bude dostupno svima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preminuo Robert Fano, jedan od začetnika personalnih računara

Izvor: Radio 021, 29.Jul.2016

Jedan od začetnika teorije informatike i deljenja informacije putem kompjutera, američki naučnik Robert Fano preminuo je u 98. godini, saopštio je danas Institut za tehnologiju u Masačusetsu gde je radio kao profesor...Fano je preminuo 13. jula u Floridi. Naučnik je 60-ih godine izumeo način za...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.